Este alegerea lui Dumnezeu sau a tesalonicenilor?


Cristian Pana wrote:

1Tesaloniceni 1.4 Ştim, fraţi preaiubiţi de Dumnezeu alegerea voastră. 5 În adevăr, Evanghelia noastră v-a fost propovăduită nu numai cu vorbe, ci cu putere, cu Duhul Sfânt şi cu o mare îndrăzneală. Căci ştiţi că, din dragoste pentru voi am fost aşa printre voi.

In acest pasaj apostolul Pavel explicand multumirea pe care i-o aduce lui Dumnezeu pentru crestinii din Tesalonic ajunge la cauza acesteia. O prima cauza este faptul ca si misionarii (Pavel, Silvan si Timotei) cat si tesalonicenii fac parte din aceeasi familie spirituala, legatura care este mai apropiata decat cea de familia de baza sau decat cea de etnie.

A doua cauza este mult mai intensa decat prima pentru ca are in vedere faptul ca sunt (prea)iubiti de Dumnezeu. Textul in traducerea Cornilescu este cel putin confuz, daca nu chiar implica idea ca alegerea este facuta de tesaloniceni. Pentru a rezolva problema trebuie sa decidem sensul cuvintelor ten eklogen din v 4 si hoti din v 5.

1. O prima idee este ca primul se refera la alegerea cititorilor, iar al doilea aduce explicatii („intr-adevar” – are rol epexegetic), detaliind circumstantele istorice. Intr-adevar Pavel si asociatii sai in misiune au vazut ceea ce s-a intamplat si de aceea pot vorbi cu certitudine ce s-a intamplat. La fel si ceea ce urmeaza dupa aceste versete descrie dinamica istorica a modului in care tesalonicenii au trait noua realitate in Cristos.

2. O a doua idee este ca primul cuvant se refera la o alegere din eternitate, iar al doilea ofera motivele pentru care Pavel crede ca tesalonicenii au fost alesi („deoarece” – are un rol cauzativ). Este clar ca accentul puternic din v 4 pe „preaiubiti de Dumnezeu” este in concordanta cu un actul suveran al alegerii divine. Dar in acelasi timp v 5 si contextul urmator nu detaliaza o ocazie istorica atat de mult cat ofera dovezile si rezultatele unei actiuni realizata inainte de acestea. Aceste dovezi nu sunt ale intoarcerii tesalonicilor la Cristos, ci experienta pe care a avut-o misionarii cand au proclamat Evanghelia.

Prefer opinia a doua deoarece 1Tes 1.6-10 se refera la raspunsul pozitiv la invitatia Evangheliei care se indeparteaza mult in timp de experienta nasterii din nou. Sunt convins ca Dumnezeu in concordanta cu scopul Sau suveran i-a ales pe cei din Tesalonic din mijlocul umanitatii, iar cand misionarii au venit in oras rezultatele acesti alegeri au devenit evidente in experienta predicarii Evangheliei si in ramanearea tesalonicenilor „pe urmele Domnului.”

Anunțuri

2 responses to this post.

 1. Hei, farte de departe!
  Ma bucur de ce faci si ne lipseti pe coasta de vest a Americii!

  Continuam sa te consideram dintre noi si sa te asteptam din deplasare.

  Doamne, alege-l sa fie iar printre noi.

  Daniel Branzai

  Răspunde

  • Fratioare Daniel,
   Multumesc ca mi-ai trecut pragul! Este un privilegiu sa am un asa frate aproape de inima si familia mea. Este un inceput mic, dar care doresc sa fie o binecuvantare pentru cei ce rezoneaza pe aceleasi dimensiuni! Ca unul care te-a cunoscut pe genunchi in Fata Domnului stiu ca distantele conteaza mai putin…

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: