Detalii din intimitatile Apostolilor (1)


Luca 6.12-15  În zilele acela, Isus S-a dus în munte să Se roage, şi a petrecut toată noaptea în rugăciune către Dumnezeu. 13 Când s-a făcut ziuă, a chemat pe ucenicii Săi, şi a ales dintre ei doisprezece, pe care i-a numit apostoli, şi anume: 14 Pe Simon, pe care l-a numit şi Petru; pe Andrei, fratele lui; pe Iacov; pe Ioan; pe Filip; pe Bartolomeu; 15 pe Matei; pe Toma; pe Iacov, fiul lui Alfeu; pe Simon, numit Zilotul; 16 pe Iuda, fiul lui Iacov; şi pe Iuda Iscarioteanul, care s-a făcut vânzător.

Inainte de a-si alege Apostolii, Stapanul Isus a petrecut o noapte in rugaciune, dupa care i-a chemat la Sine si le-a dat putere sa exorcizeze si sa vindece boli. Insa acesta nu era motivul principal pentru care au fost chemati din multitudinea de ucenici pe care-i avea Domnul. Motivul principal era ca sa-i aiba cu Sine si sa-i trimita proclamand Evanghelia (Marcu 3.14). Evanghelistul Marcu, scriind din amintirile lui Petru, mentioneaza un amanunt interesant: Domnul Isus a chemat pe cine a vrut si ei au venit la El.

Numele celor 12 Apostoli sunt mentionate intr-o ordine asemanatoare in patru texte din Noul Testament (Matei 10.1-4; Marcu 3.16-19; Luca 6.13-16 si Fapte 1.13) unde Petru apare de fiecare data primul. De fapt daca suntem mai atenti, vom observa ca lista Apostolilor contine trei grupuri de patru nume.

Intr-adevar, aceste grupuri sunt intotdeauna mentionate in aceeasi ordine, fiecare prim nume este acelasi de fiecare data, ordinea urmatorilor trei din grup variaza, dar de fiecare data Iuda Iscarioteanul este ultimul.

Numele celor care stau in capatul listei de cate patru sunt: Petru, Filip si Iacov fiul lui Alfeu. Cel mai “renumit” grup din cele trei este primul, prin faptul ca Domnul Isus i-a ales sa fie cu El in anumite ocazii speciale. Pe muntele Schimbarii la Fata si in Gradina Ghetimani, Petru, Ioan si Iacov au patruns in intimitatea Domnului Isus cu Tatal, vazand lucruri ascunse de privirile multora.

Petru este numele dat de Domnul Isus lui Simon pentru a descrie caracterul si activitatea acestui om aprig, in mod special pozitia sa in edificarea Bisericii (Mat 16.18; Ef 2.20). Filip este un consatean al lui Petru si Andrei din Betsaida, recunoscut ca cel ce a intermediat discutia Domnului Isus cu niste greci in Saptamana Patimilor, probabil pentru ca stia limba greceasca mai bine. Numele lui Iacov este intotdeauna legat de cel al tatalui sau Alfeu, sau Clopa (cf. Io 19.25 si Mc 15.40), dar si de faptul ca era mic, referire ori la statura, ori la varsta lui. Mama lui Iacov, Maria era una dintre femeile care au asistat la moartea Domnului Isus indeaproape.

Personal cred ca cei trei Apostoli prezentati cu proeminenta in aceste liste, personifica taria de caracter, disponibilitatea pentru slujire si lipsa de complexe care ar trebui sa caracterizeze pe cei implicati in carmuirea altora in lucrarea Domnului. Consider ca cel mai dificil grup de condus era ultimul, pe care eu l-as numi cel al complexatilor: un inimos (Iuda zis Lebeul), un pasional (Simon Zilotul) si un corupt (Iuda Iscarioteanul). Dar in lucrarea Domnului gasesti tot felul de oameni!

Lucrarea de raspandire a singurei Vesti Bune poate fi restrictionata sau distrusa de faptul ca pui lucrurile la inima, ca urmaresti scopuri nobile prin mijloace incorecte, sau ca lasi ca erodarea facuta de coruptia inimii sa castige teren. Chiar daca nu suntem perfecti, totusi de dragul Evangheliei trebuie sa ne corijam. Cu care dintre Apostoli rezonezi mai bine?

(VA URMA)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: