Detalii din intimitatile Apostolilor (2)


O alta observatie pertinenta citind listele de Apostoli este ca numele acestora nu sunt aceleasi de fiecare data, de aceea pot induce in eroare pe cel care nu este atent. Uneori se mentioneaza un prim sau al doilea nume pe care-l purtau, alteori se dau referinte despre ei dupa activitatea, sau familia din care faceau parte.

Deocamdata as dori sa facem cunostinta cu familia lui Zebedei. Zebedei stim ca avea o infloritoare afacere de pescuit in orasul Capernaum, la malul Marii Galileii. Pe langa beietii lui, Iacov si Ioan, care ajutau aceasta mica industrie, Zebedei isi permitea sa aiba oameni platiti care lucrau pentru el (Mc 1.20). Este o dovada de prosperitate materiala, capacitate manageriala si spirit intreprinzator, in ceea ce-l priveste pe Zebedei. Despre Ioan si Iacov stim ca aveau o personalitate extrem de puternica si expansiva din faptul ca erau porecliti “Fii Tunetului.”

Despre sotia lui Zebedei stim ca intr-o zi a venit la Stapanul Isus si i-a cerut ca fii ei sa aiba pozitii importante in Imparatia ce urma sa vina. Pe langa interesul si dragostea pentru baietii ei, mai descoperim faptul ca se numea Salome si ca era sora Mariei, mama Domnului Isus. Ultimele detalii despre aceasta mama extraordinara nu sunt descrise in mod explicit, ci implicit in urmatoarele pasaje care descriu indeaproape scenele din imprejurimea Golgotei:

Matei 27:55-56 55 Acolo erau şi multe femei, cari priveau de departe; ele urmaserã pe Isus din Galilea, ca sã-I slujeascã.  56 Între ele era Maria Magdalina, Maria, mama lui Iacov şi a lui Iose, şi mama fiilor lui Zebedei.

Marcu 15:40-41 40 Acolo erau si niste femei, cari priveau de departe. Printre ele erau Maria Magdalina, Maria, mama lui Iacov cel mic şi a lui Iose, si Salome41 cari, pe cînd era El în Galilea, mergeau dupã El si-I slujeau; şi multe alte femei, cari se suiseră împreună cu El în Ierusalim.

Marcu 16:1 Dupã ce a trecut ziua Sabatului, Maria Magdalina, Maria, mama lui Iacov, şi Salome, au cumpărat miresme, ca să se ducã sã ungã trupul lui Isus.

Ioan 19:25 25 Lîngã crucea lui Isus, stãtea mama Lui si sora mamei Lui, Maria, nevasta lui Clopa, şi Maria Magdalina.

Este convingerea mea ca aceasta presupunere venita din conectarea unor pasaje din Noul Testament, anume ca Salome este sora Mariei, corespunde realitatii. Implicatiile sunt ca Salome este matusa Domnului Isus, iar Iacov si Ioan ii erau veri primari.

De asemenea intelegem si faptul ca Salome facea parte din femeile care sponsorizau lucrarea de misiune, ingrijind de hrana si de partea materiala a grupului de Apostoli. Ea a calatorit cu Stapanul Isus si cu Apostolii in Galileea si i-a urmat in Ierusalim fiind parte din grupul care a experimentat bucuria Intrarii Triumfale, dar si groaza poalei Crucii.

Ceea ce ma impresioneaza in cazul lui Salome este, ca atunci ca si acum, lucrarea Domnului este facuta de oameni carora nu li se publica adeseori sau niciodata numele, dar care prin tragerea lor de inima sunt exemple demne de urmat. Este o incurajare sa stii ca desi nu ai ajuns la talia lui Billy Graham in evanghelizare, totusi nici el nu poate face ceea ce faci tu in cercul unic de influenta in care te-a plasat Stapanul. Loialitatea ta in “lucrurile mici” va fi rasplatita la un moment ales de Domnul Isus si la intensitatea, importanta si maretia pe care El o doreste.

Unii oameni nu pot lucra impreuna nici macar cu rudele lor, daramite cu prieteni sau straini. Un model care contrazice acest tip de oameni netransformati de harul divin, este modelul Domnului Isus. El a primit botezul de la varul Sau Ioan Botezatorul, a lucrat indeaproape cu verii Sai Iacov si Ioan si a lasat o mostenire unica de profunzime nou testamentala prin epistolarii Iacov si Iuda, fratii de corp (dupa mama) ai Sai. El nu s-a folosit familia sa faca revolte sociale, ci transformari radicale in domeniul spiritual.

Esti de acord cu modelul Domnului Isus? Crezi ca a riscat prea mult?

(VA URMA)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: