Cand sclavul devine prieten presiunea creste…


Ioan 15.14  Voi sunteti prietenii Mei, daca faceti ce va poruncesc eu.

Pentru multi calitatea de prieten al lui Isus poate sa insemne apropiere, familiarizare, afectiune reciproca, incredere si stima, dar pentru Domnul Isus a insemnat altceva.

Cuvantul prieten asa cum era folosit in vremea Domnului Isus desemna pe cei care aveau intimitati impreuna, cei care impartaseau aceleasi idei, aceleasi idealuri! Prieten cu Isus nu inseamna ca iti poti permite ce vrei cu El, ci ca ai aceleasi idealuri, simtaminte si valori cu El!

In calitate de prieten al lui Isus nu tu definesti prietenia cu El, ci El o defineste: prietenii Mei sunt cei care implinesc comenzile mele! Modul in care Domnul vorbeste si delimiteaza prietenia nu este in termenii de azi ai amicitiei, ci in termenii de atunci ai sclaviei, cand un sclav fiind intim cu stapanul sau indeplinea comenzile stiind si de ce o face!

In acea vreme Cezarul avea sclavi care fiind stilati si abili in multe domenii: financiar, strategic, politic, literar, ii ridicase la rang de sclavi imperiali, sau de consilieri imperiali. Erau sclavi, dar aveau putere mai mare decat multi oameni cu influenta de la curte. Suetoniu in ”Cei doisprezece Cezari” numeste cativa dintre acesti sclavi imperiali, dintre care si Felix, cel cu care a stat de vorba Apostolul Pavel.

Calitatea de Prieten al lui Isus nu exclude pe cea de Sclav al lui Isus, ci o intareste, o completeaza si o incununeaza. Am fost curios sa delimitez cateva porunci (comenzi, imperative) pe care Domnul Isus le-a dat in mod explicit pe paginile Noului Testament. Iata cateva:

Vino si vezi – Ioan 1.39 (referinta la Andrei si Ioan, ucenicii lui Ioan care vroiau sa stie unde locuieste)

Urmeaza-ma – Ioan 1.43 (referinta la Filip, gasit in Galileea)

Trebuie sa te nasti din nou – Ioan 3.7

Bucurati-va si fiti extrem de veseli – Matei 5.12

Incepeti sa straluciti lumina voastra inaintea oamenilor – Matei 5.16

Poruncile exista, ascultarea este asteptata de Stapan, contextul de viata ne provoaca sa le punem in aplicare, presiunea este la noi in teren si creste zi de zi! Care va fi urmatoarea ta miscare?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: