Link-uri socante din genealogia lui Mesia (2)


Matei 1.3    Iuda a născut pe Fares şi Zara, din Tamar; Fares a născut pe Esrom; Esrom a născut pe Aram;

Tamar din Adulam

Moise intrerupe naratiunea vietii lui Iosif pentru a insera in Genesa 38 istoria lui Iuda si Tamar. Importanta acestui capitol este cruciala in dezvoltarea temei centrale a cartii avand in vedere faptul ca doi dintre baietii lui Iuda au murit pentru ca au fost rai inaintea Domnului, iar semintia lui Iuda era in pericol. Cum Iuda nu dadea semne ca ar face ceva pentru indeplinirea Legii Leviratului dand-o pe Tamar lui Sela (v 14), aceasta ia initiativa si arata mai multa responsabilitate pentru supravietuirea descendentilor casei lui Iuda decat acesta.

Despre Tamar nu ni se spune ca ar fi fost de origine Canaanita asa cum era sotia lui Iuda, Sua. Dar, daca dupa modul responsabil de a actiona aceasta nu este, atunci planul istet al Tamarei previne perpetuarea liniei lui Avraam de a se combina cu Canaanitii (cf 24.3 si 28.1). Tamar nu a mai avut alti copiii cu Iuda, in afara de cei doi, Peret (tradus in Matei 1.3 drept Fares) si Zerah (tradus Zara), care s-au nascut in urma initiativei acesteia.

Relatia cu sotul ei, Iuda, care ii era si socru, este una complicata si se reduce doar la o relatie intima cu acesta. Planul Tamarei a fost ca sa-l atraga pe Iuda fiind imbracata ca o prostituata cultica (v 22) si astfel sa obtina copiii care ar fi dus mai departe semintia. Iuda o lauda pe Tamar declarand ca este mai neprihanita decat el (v 26 – tsadeka este tradus de Cornilescu prin “mai putin vinovata”) nu ca trimitere la caracterul ei, ci la atentia ei fata de dublul pericol care afecta familia lui Iuda, in contrast cu nepasarea lui.

Avand de infruntat neintelegerea, amenintarea cu moartea prin ardere si stigmatizarea noastra, Tamar este prima femeie care actioneaza providential intr-un moment cand linia genealogica a lui Mesia era in pericol. (VA URMA)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: