Link-uri socante din genealogia lui Mesia (3)


Matei 1.5    Salmon a născut pe Boaz, din Rahab; Boaz a născut pe Obed, din Rut; Obed a născut pe Iese;

Rahav din Ierihon

Daca Tamar s-a imbracat ca o prostituata, in Iosua capitolul 2 o intalnim pe Rahav care era o pagana de meserie prostituata. In acea vreme prostituatele erau platite (Deut 23.18), purtau o imbracaminte distinctiva (Prov 7.10), aveau casele lor (Ier 5.7), dar amanuntul cel mai important era ca faceau parte din elitele de spionaj, avand in vedere faptul ca aveau tot felul de legaturi. Faptul ca Rahav a mintit privitor la spionii evrei nu este mai grav decat faptul ca a tradat poporul si regele ei, sau ca a fost parte din planul initial de cucerire al Ierihonului (la acea data evreii nu aveau inca revelatia modalitatii cuceririi cetatii).

Rahav ia initiativa de a fi folosita de dusman datorita credintei sale ca Iahve este “Dumnezeu sus in ceruri si jos pe pamant” (v 11). Anticipand faptul ca Ierihonul va cadea, Rahav isi pune la adapost familia cu pretul propriei vieti. Rahav negociaza prizonieratul si viata casei tatalui ei care cuprindea parintii, fratii, surorile ei impreuna cu familiile lor, toti, oameni care nu faceau parte din poporul ales.

Datorita ocupatiei prin care isi castiga existenta, Rahav nu avea sot, ceea ce reiese si din faptul ca ea nu-l enumera printre cei care trebuiau scapati din macel. Mai tarziu dupa cucerirea Ierihonului si integrarea ei in Israel s-a casatorit cu Salmon din tribul lui Iuda, devenind astfel parte din linia mesianica.

Rahav nu este laudata pentru meseria ei, nici pentru minciuna ei, nici macar pentru tradarea ei, ci pentru credinta de care a dat dovada (Evrei 11.31). Infruntand susotelile si privirile dupa umar care persistau in popor, Rahav si-a gasit implinirea in casatorie, fiind astfel integrata intr-un trib princiar (Gen 49.10). (VA URMA)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: