Link-uri socante din genealogia lui Mesia (4)


Matei 1.5   Salmon a născut pe Boaz, din Rahab; Boaz a născut pe Obed, din Rut; Obed a născut pe Iese

Rut din Moab

Un caz si mai interesant din genealogia Domnului Isus este Rut, cea de origine moabita. In capitolul 3 al cartii cu acelasi nume o gasim pe Rut dupa experienta tragica a pierderii sotului si a juramantului de a-si urma mama-soacra Naomi, in tara ei de origine. Decizia de a trai in Iuda in timpul cel mai intunecat din istoria sacra, adica perioada Judecatorilor, acceptand statusul de vaduva si de imigranta, un statut periculos in acel timp unde familia oferea protectia sociala, este o decizie luata prin credinta.

Desi credinta lui Rut va fi rasplatita, totusi ea a trebuit sa ia initiativa ca urmare a sfaturilor mamei soacre pentru a continua linia genealogica si a gasi “liniste” in casa unui rascumparator (goel). Planul era simplu dar exrem de periculos, deoarece reputatia lui Rut si Boaz putea fi ruinata intr-o fractiune de secunda.

Rut trebuia sa mearga in arie cat inca era zi, sa marcheze locul unde Boaz statea, apoi in timpul noptii sa vina si sa-i dezgoleasca picioarele. O data ce Boaz a simtit picioarele reci, s-a trezit fara prea mult zgomot, dar s-a speriat de prezenta unei femei culcare la picioarele lui. In acest moment Rut se identifica, iar Boaz o lauda pentru fapta ei plina de noblete.

Rut a ales aceasta modalitate destul de periculoasa pentru a-i cere lui Boaz rascumpararea mosiei instrainate de Naomi, dar si prelungirea liniei genealogice prin casatorie. Boaz nu o ceruse pe Rut in casatorie pana atunci deoarece nu era tanar (probabil ca era din aceeasi generatie cu Naomi si Elimelec) si nu era el prima ruda cu drept de rascumparare asupra lui Naomi si Rut (v 10,11).

Rut putea sa fie descoperita de ceilalti barbati din arie, sau putea sa aiba parte de o reactie mai puternica decat sperietura trasa de Boaz, dar a infruntat toate aceste pericole pentru a capata semnificatie in generatia de atunci. Rut a reusit sa capete semnificatie si in generatiile urmatoare deoarece a fost instrumentul providentei divine in pregatirea aparitiei lui David, omul dupa inima lui Dumnezeu. Prin credinciosia lui Rut, nu numai o familie a fost salvata, ci intreaga natiune si-a gasit directia prin nasterea lui David, si mai apoi a lui Mesia. (VA URMA)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: