Link-uri socante din genealogia lui Mesia (5)


Matei 1.6   Iese a născut pe împăratul David. Împăratul David a născut pe Solomon, din văduva lui Urie;

Bat-Seba din Ierusalim

Dintre toate cazurile prezente in genealogia Domnului Isus, Bat-Seba este de departe in fruntea clasamentului celor care au influentat cel mai mult prin actiunile ei viitorul. Daca cele intamplate in 1Imparati 1 ar arunca lumina asupra a ceea ce s-a intamplat in 2Samuel 11, Bat-Seba nu a fost un simplu “pion” ci a fost o adevarata “regina” in desfasurarea evenimentelor. Determinarea ei de a-si salva propria viata si pe cea a baiatul ei Solomon, spune multe despre modul in care l-a sedus pe David.

Am convingerea ca Bat-Seba a tesut cu grija plasa in care a cazut Imparatul-plimbaret-de-pe-acoperisul-palatului. Bat-Seba era nepoata lui Ahitofel, consilierul imparatului (15.12), om influent si intelept. Ceea ce stim despre ea este faptul ca era extrem de frumoasa, era casatorita cu un mercenar non-israelit pe nume Urie, nu avea nici un copil de la sotul ei, era in perioada perfecta de conceptie, respecta regulile impuse prin Lege femeilor prin baia rituala de curatire si ca nu-i era necunoscuta lui David datorita relatiilor de serviciu ale familiei si sotului ei.

Invitatia deschisa prin imbaierea publica pe acoperisul casei, usurinta cu care accepta invitatia lui David si lipsa refuzului de a avea o relatie ilicita cu acesta, ma determina sa cred ca Bat-Seba chiar a dorit un copil cu David. Scena este prea bine pusa la punct pentru a fi doar rodul intamplarii. Initiativa conceperii unui copil cat si cea de mai tarziu, de a salva viata acestuia prin urcarea la tron, o creioneaza pe Bat-Seba in culori vii si puternice.

Relatia cu David a fost intunecata pentru o vreme in timpul inmormantarii lui Urie si apoi in momentul bolii si mortii copilului ce a rezutat din relatia celor doi. Cel de-al doilea copil a lor a fost Solomon, copil iubit de Domnul in asa masura incat Natan l-a numit Iedidia (Cel iubit de Domnul).

Scriptura nu trece cu vederea pacatul lui David cu Bat-Seba, ci il prezinta sec, fara sa infrumuseteze nimic si pe nimeni. Lucrurile nu au mai fost la fel ca inainte dupa acest incident. Pacatul acesta a insemnat inceputul declinului lui David, declin din care nu o sa-si revina nici pe patul de moarte.

Concluzie

Privind in urma observam modul in care Dumnezeu isi tese covorul Imparatiei Sale alegand nu numai fire de matase, sau unicolore. In ziua de astazi suntem incurajati de genealogia Mantuitorului, ca trecutul sau prezentul nostru, oricat de ieftin sau prea viu colorat ni s-ar parea, totusi in ansamblul Imparatiei ofera o imagine care reprezinta caracterul lui Dumnezeu.

Prin credinta suntem invitati in aceste zile de sarbatoare sa ne re-evaluam statutul de instrumente in mana providentei divine, si ca orice instrumente sa recunoastem scopul si maniera de interventie a lui Dumnezeu. Sper din toata inima ca la Marea Evaluare sa nu fim in urma acestor femei care au fost caracterizate de credinta, tarie de caracter, supunere, umilinta si luare de initiativa. Celebrarea Nasterii Mantuitorului nu inseamna doar feeria comuniunii cu cei dragi, ci introspectie, evaluare si redirectionare personala, pentru o mai buna folosinta in Imparatie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: