De ce s-a insaracit Isus pentru noi?


2Corinteni 8.9   Căci cunoaşteţi harul Domnului nostru Isus Hristos. El, măcar că era bogat, S-a făcut sărac pentru voi, pentru ca, prin sărăcia Lui, voi să vă îmbogăţiţi.

Pavel in context vorbeste despre trimiterea ajutoarelor catre bisericile din Ierusalim, actiune initiata de Corinteni (v 10), dar la un moment dat lasata in paragina. Pavel ii indeamna sa revina la gandul lor, dandu-L de exemplu pe Domnul Isus care atunci cand a venit in lumea noastra s-a insaracit pentru a ne face pe noi bogati.

Schimbarea aceasta de la bogatie la saracie a fost una constienta… una realizata prin alegere. Apostolul Pavel foloseste indicativul aorist activ al verbului ptocheuo, care inseamna a fi sarac, a fi cersetor. Modul in care Pavel pune verbul ne forteaza sa traducem prin: s-a insaracit, iar indicativul ne duce in fata realitatii care imprastie orice dubii! Iata inca o data importanta intelegerii folosirii diatezei active in studiul Scripturii.

Daca Domnul Isus nu ar fi continuat insaracirea Sa prin venirea pe pamant (aici Pavel face lagatura cu crestinii din Corint care nu au continuat strangerea de ajutoare), atunci noi am fi fost inca saraci. El a trait insaracirea pana la capat, nu doar partial. Domnul Isus nu a avut nici o onoare traind printre noi, ba tocmai a avut parte de umilire… El, Stapanul cerului si al pamantului.

Insaracirea a fost un act divin: nimeni nu l-a insaracit pe Isus, El a facut-o de bunavoie. Acesta este harul lui Isus: o favoare pe care nu o meritam, o favoare care l-a costat.

Tabara de corturi este o ilustratie buna a ceea ce inseamna insaracirea de bunavoie. Cand locuiesti in cort realizezi cel mai bine ce mult iti lipsesc posesiunile care iti fac viata usoara: televizorul, fierul de calcat, patul cu saltea moale, computerul, electricitatea, aragazul pe gaz, samd.

Celebrarea Nasterii este sarbatoarea in care chiar daca ne amintim de ieslea in care a fost infasat Isus, privim la aceasta scena ca la ceva feeric, fiind influentati de colinde, daruri si cozonaci. Dar Nasterea a insemnat insaracirea Mantuitorului, a insemnat deprivarea de posesiunile pe care le avea in glorie in prezenta Tatalui.

Unii raman la „saracutul… nu l-a primit nimeni decat in grajd?” Dar daca s-ar naste azi, tu l-ai pune in alt loc? Inca o data suntem provocati sa ne cercetam in lumina Cuvantului lui Dumnezeu pentru a ne insaraci si noi fata de lumea aceasta si a ne imbogati fata de Cristos.

Daca Isus s-a insaracit fata de cer pentru a ne darui bogatie noua care nu meritam, atunci noi avem datoria de a ne dezbraca de omul cel vechi si a ne imbraca cu omul cel nou pentru a face totul in Numele Domnului Isus Cristos. Este cea mai buna schimbare pe care o poti face de acest Craciun!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: