Trei probleme LEGALE privitoare la nasterea lui Isus(1)


Matei 1.11,12 Iosia a născut pe Iehonia şi fraţii lui, pe vremea strămutării în Babilon. După strămutarea în Babilon, Iehonia a născut pe Salatiel; Salatiel a născut pe Zorobabel;

Intr-o zi privind la exponatele prezentate intr-un magazin am vazut o scena a nasterii foarte frumoasa… dar ceva lipsea. Nici unul dintre barbatii de acolo nu semana cu Iosif… de fapt dintr-un motiv neinteles de mine, Iosif lipsea. Aceasta intamplare ciudata m-a determinat sa ma intreb cat de important a fost Iosif in povestea nasterii? Nu se putea si fara el?

Nu, nu se putea! Rolul lui a fost extrem de important! Citind istorisirea nasterii si genealogia lui Iosif, ajungem sa raspundem la intrebarea legata de rolul lui: Daca este important, atunci este un element pasiv, un element ajutator, sau un element care impiedica povestea nasterii? Raspunsul este ca Iosif trebuia sa rezolve cel putin trei probleme legale pentru a nu sta in calea nasterii lui Mesia. Este o responsabilitate imensa, o presiune fantastica pe umerii lui!

Prima problema este cea a legalitatii accesiunii la tron a copiilor lui, in speta a lui Mesia care urma sa se nasca in familia lui. Conform textului din Ieremia 22 copii lui erau blestemati ca sa nu urce pe tronul lu David niciodata din cauza lui Ieconia care este definitiv din linia regala impreuna cu copiii lui! Sub linia genealogica de venea din David prin Solomon, Iosif era blestemat:

Ieremia 22.24-30 24″Pe viaţa Mea, zice Domnul, că, şi chiar dacă Ieconia (Sau Ioiachim) fiul lui Ioiachim, împăratul lui Iuda, ar fi un inel de pecetluit în mâna Mea cea dreaptă, te-aş scoate şi de acolo. 25 Te voi da în mâinile celor ce vor să-ţi ia viaţa, în mâinile acelora înaintea cărora tremuri, în mâinile lui Nebucadneţar, împăratul Babilonului, în mâinile Haldeilor. 26 Te voi arunca, pe tine şi pe mama ta care te-a născut, într-o altă ţară, unde nu v-aţi născut, şi acolo veţi muri! 27 Dar în ţara în care vor dori să se întoarcă, nu se vor mai întoarce! 28 Este un vas dispreţuit, sfărâmat, acest Ieconia? Este el un lucru, căruia nu-i dai nici un preţ? Pentru ce sunt aruncaţi oare, el şi sămânţa lui, şi azvârliţi într-o ţară, pe care n-o cunosc?” 29 Ţară, ţară, ţară, ascultă glasul Domnului! 30 Aşa vorbeşte Domnul: „Scrieţi pe omul acesta ca lipsit de copii, ca un om căruia nu-i va merge bine toată viaţa lui; căci nici unul din urmaşii lui nu va izbuti să şadă pe scaunul de domnie a lui David şi să domnească peste Iuda.”

Daca Iosif va avea copiii, ce folos… nu vor fii regi! Daca va avea o viata linistita, ce folos… nu isi va implini menirea! Virtual orice baiat nascut din spita de neam al lui David putea fi Mesia. Ca si urmasii lui din Evrei 11, Iosif gandea lucrurile profund Scriptural din perspectiva relatiei cu tronul lui David. Totul isi capata valoarea reala prin Mesia… Unsul lui Dumnezeu.

Este modul surprinzator si providential de lucru al lui Dumnezeu care taie nodul Gordian prin faptul ca Isus nu a fost copilul de sange al lui Iosif, ocolind astfel blestemul ce venea din generatiile trecute. Isus primeste titlul de Rege prin genealogia tatalui sau adoptiv, Iosif, dar dreptul legal la tronul lui David ii revine prin linia fizica a Mariei.

Blestemul urma sa cada mai tarziu asupra lui Mesia, dar nu unul specific si ingust, ci unul general… prin ridicarea pacatelor lumii, devenind pacat pentru noi! Cand esti constient ca in genealogia Sa, Domnul Isus a avut sange de Neamuri, femei care au luptat pentru perpetuarea genealogiei chiar cu pretul stigmatizarii, blestem venit prin acest Ieconia… problemele noastre pe care uneori le idolatrizam, sunt marunte si derizorii! Uneori atribuim calitatea de blestem asupra unor situatii care totdeauna merg prost, orice ai face! Ce stim noi de blestem? Ce stim noi cu adevarat ce inseamna sa fii blestemat? (VA URMA)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: