Cat de importanta este membralitatea in biserica?


Neemia 7.5   Dumnezeul meu mi-a pus în inimă gândul să adun pe mai mari, pe dregători şi poporul, ca să-i număr. Am găsit o carte cu spiţele de neam ale celor ce se suiseră întâi din robie, şi am văzut scris în ea cele ce urmează.

Este membralitatea o valoare in sine, sau este doar un mijloc de a-ti atinge scopul? O intrebare buna si sfredelitoare. Pentru unii valoarea membralitatii consta intr-un vot la Adunarea Generala, iar pentru altii membralitatea inseamna doar o pozitie intr-un registru de membrii. In cazul lui Neemia genealogia inseamna mai mult decat o batalie a clanurilor pentru pozitii, ci insemna recapitularea indatoririlor ce reveneau din aceste genealogii. Te invit sa citesti contextul acestui verset si mai ales ce urmeaza dupa acest verset pentru a intelege mai bine mesajul meu.

Textul spune ca Dumnezeu i-a pus pe inima lui Neemia sa numere poporul. In original este folosit verbul iacheish la diateza reflexiva, care inseamna “a tine inregistrarile genealogice”, care se datorita diatezei se traduce prin “sa-si prezinte genealogia.” Aceasta numaratoare a poporului dupa genealogii era importanta pentru a pregati si proteja poporul in vederea sarbatorilor importante ce urmau sa aiba loc in Iuda. Sarbatorile insemnau o afluenta de populatie in Ierusalim, dar pregatirile pentru aceste evenimente speciale erau precare.

Cine erau acei nobilii? Erau cei care-l tradau in mod sistematic pe Neemia. Cine erau prefectii? Cei care aveau autoritate statala. Cine era poporul? Urmasii celor veniti din exilul babilonian. Interesant este ca totii au lucrat la zid, dar de acum incepe o lucrare mai importanta, lucrul cu oamenii. In acest context Neemia provoaca poporul sa isi caute urmele genealogice pentru a-si dovedi radacinile sanatoase.

Genealogia avea scopul de a dovedi ca esti parte din poporul ales, dar avea si o latura economica: la impartirea pamantului in timpul cuceririi Canaanului, fiecaruia i-a revenit o bucata. Aceasta bucata de pamant era transmisa din generatie in generatie prin intermediul genealogiilor. Singurii care nu aveau pamant erau Levitii si Preotii!

In cartea genealogiilor erau prezenti: liderii, barbatii (tradus prin “oamenii” de catre Cornilescu) din Israel, Levitii, Usierii, Netinimii (slujitorii la Templu – Gabaonitii, samd care taiau lemne si carau apa), Sclavii lui Solomon, Apartinatorii (cei care nu si-au gasit stramosii) si Oportunistii (care au incercat din greu sa obtina genealogia, dar sub nici o forma nu au gasit-o).

Grupand aceste categorii cuprinse in genealogie am ajuns la urmatorul standard pentru ce te calificai atunci cand erai parte din genealogie:

Privilegii. Preotii (39) si Levitii (43) aveau avantaje in urma slujirii lor la Templu. Fiind in genealogie, aceasta le oferea avantaje cum ar fi: pregatirea pentru slujire, privilegiul sacrificarii animalelor la Templu, mancare din jertfe si zeciuiala din toate bunurile celor ce erau aduse la Templu, oportunitatea de a preda Legea si de a o interpreta.

Responsabilitati. Liderii poporului (7) aveau responsabilitatea de a conduce poporul si de a da directia politicii interne si externe. Usierii (45) aveau responsabilitatea de a pastra curatenia morala, spirituala si sacrificiala in Templu. Cantaretii (44) aveau responsabilitatea de a se pregati si de a sustine cantarea in inchinare la Templu. Barbatii (8-38) aveau responsabilitatea familiilor si clanurilor din care faceau parte.

Obligatii. Tot poporul avea obligatia de a sustine lucrarea de la Templu insa cu preponderenta Sclavii lui Solomon (57) si Netinimii (46 – slujitorii de la Templu) aveau obligatia de a mentine bunul mers al Templului prin alimentarea continua cu apa si lemne pentru jertfe.

Cand nu te califici pentru privilegii, responsabilitati si obligatii? Atunci cand nu esti parte din genealogie. Observam in text doua categorii:

Apartinatorii. Acestia era parte din procesul de asimilare, dar care nu-si gaseau strabunii in genealogii (61, 62 = 642). Locuiau cu poporul, dar nu faceau parte din popor.

Oportunistii. Oameni care au cautat privilegiile slujbei preotesti fara sa fie in genealogie. Barbatii au luat fete de preoti si chiar numele preotilor, pentru a obtine privilegiile preotilor, dar nu au fost niciodata preoti. Cuvantul ne spune ca au incercat din greu sa obtina genealogia, dar nu au reusit, asa ca au fost “spurcati din preotie” – termen tehnic folosit pentru a da afara pe cineva din preotie pentru ca era spurcat, poluat, necurat, impur. Motivul era clar: erau dati afara pe motiv de necuratie.

In ziua de azi nu mai avem genealogii prin care sa dovedim apartenenta la o biserica, ci avem membralitate. Rolul membralitatii trebuie privit azi cu aceeasi seriozitate ca genealogiile din trecut. Desi in unele biserici locale genealogiile si apartenenta la clan are o importanta mare, totusi speram ca acest cazuri sa se rareasca considerabil!

Asa cum Neemia a invatat o lectie din trecut citind aceste genealogii, noi putem invata si recapitula importanta membralitatii in biserica locala. Atentie, nu am zis nimic de registrul de membrii, ci am spus ca provocarea este sa intelegem valoarea in sine a membralitatii pentru a proteja biserica in vederea lucrarii pe care Dumnezeu ne-a incredintat-o!

Ce fel de crestin esti: membru responsabil al unei biserici sanatoase care iti iei in serios responsabilitatile si obligatiile, bucurandu-te de privilegii? Ori esti un apartinator ce te bucuri de anonimat, dar nu iei o decizie pentru Cristos, sau pentru biserica Sa? Sau poate un oportunist ce vrei sa te bucuri de privilegii, dar nu esti autentic in trairea ta? Provocarea vechi testamentala este relevanta pentru contextul in care ne ducem existenta si dinamica pentru directionarea vietii in dedicarea din toata inima pentru Imparatia lui Dumnezeu!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: