Puterea traditiei si a traditionalismului


Genesa 29.7, 8   El a zis: „Iată, soarele este încă sus, şi-i prea devreme ca să strângeţi vitele: adăpaţi oile, apoi duceţi-vă şi păşteţi-le iarăşi.” Ei au răspuns: „Nu putem, până nu se vor strânge toate turmele; atunci se prăvăleşte piatra de pe gura fântânii, şi vom adăpa oile.”

Sunt mult lucruri pe care le-as fi comentat dar dintre toate, unul m-a interesat in mod special: puterea traditiei. Traditia nu este ceva gresit, ea ne ajuta sa putem functiona pe baza unor obiceiuri intr-un context dat. Acest ansamblu de conceptii, datini, obiceiuri si credinte sunt transmise din generatie in generatie, dar ca orice obicei, traditia se schimba dupa cum se schimba si contextul de viata. Traditionalismul pe de cealalta parte este atasamentul exagerat fata de traditie, manifestat prin preluarea necritica a obiceiurilor transmise.

Iacov pleaca din zona Beer-Seba in directia Haran pentru a-si gasi sotie, asa cum fusese binecuvantat si sfatuit de parintii lui. Ajuns in Haran observa un lucru ciudat pentru el: ciobanii si trei turme de oi asteptau pe ceilalti ciobani cu turmele lor, ca impreuna sa dea jos piatra pusa deasupra fantanii, pentru a potoli setea animalelor. Era o traditie ca sa se astepte unii pe altii, ca sa dea piatra jos, sa adape turmele, pentru a putea pleca linistiti la stapanii lor.

Iacov, om de initiativa, om de actiune vine cu o alta viziune asupra situatiei, o viziune proaspata… a unuia care vorbea din experienta personala si din exteriorul situatiei. Propunerea lui era ca cei care ajunsesera mai devreme sa dea de baut turmelor, iar timpul ramas sa il ocupe cu inca o runda de pasunat! Toata lumea fericita… productivitate marita… cu alte cuvinte activitate, nu stationare!

Raspunsul ciobanilor a fost: nu putem! Suntem incarcerati in traditionalismul nostru si chiar daca pierdem timpul, nici o problema: cel putin mentinem obiceiul. Iacov a ramas uimit! Nu isi mai revenea! Era posibil ca oameni responsabili cum erau ciobanii aceia sa nu VADA ca se putea altfel?

Asa ca la venirea Rahelei si-a pus planul in aplicare, iar Rahela a acceptat! Se vedea de la o posta ca cei doi se potriveau in gandire! Piatra a fost data la o parte, iar turma a fost adapata!

Iacov este un exemplu demn de urmat. Cand Dumnezeu iti da posibilitatea sa VEZI ceea ce altii nu vad, sufleca-ti manecile si da piatra la o parte. Cum? Pur si simplu! Vrei mai mult, mai bine, mai frumos, mai elegant, mai tare, mai sus, mai adanc, decat vor ceilalti? Totul este sa ai curaj sa dai piatra la o parte. Imparatia lui Dumnezeu mai are si astazi nevoie de oameni care sa taie nodul gordian… nu sa-l admire scarpinandu-se in cap!

Genesa 29.26-28   Laban a răspuns: „În locul acesta nu-i obicei să se dea cea mai tânără înaintea celei mai mari. Isprăveşte săptămâna cu aceasta, şi-ţi vom da şi pe cealaltă pentru slujba, pe care o vei mai face la mine alţi şapte ani.” Iacov a făcut aşa…

Dar Iacov a fost si pacalit cu ajutorul traditiei! Dupa sapte ani de lucru pentru Rahela, Laban l-a pacalit si i-a dat-o pe Lea… dar numai dimineata a vazut Iacov diferenta. Se pare ca i se rasplatea cu aceeasi moneda cu care „cumparase” binecuvantarea de la Isaac! Motivul invocat de Laban a fost ca, obiceiul dicta ca fata cea mai tanara sa isi intemeieze o familie, deabea dupa ce sora mai in varsta se casatorea.

Ce a facut Iacov? A acceptat sa mai slujeasca inca sapte ani pentru Rahela. Iacov a deosebit lucrurile pe care le putea schimba de cele pe care nu le putea schimba… aici este intelepciunea! Ce a facut Dumnezeu in cazul acesta? A dat binecuvantare mai mare prin Lea pentru a suplini lipsa de dragoste a lui Iacov pentru ea. Misterios este modul in care lucreaza Dumnezeu!

Mai sunt si astazi Labani moderni care pacalesc pe ceilalti cu traditia, doar pentru a-si urmari agenda personala? Da, desigur! Poate Dumnezeu sa schimbe lucrurile pe care noi nu le putem schimba in asa mod incat El sa fie glorificat? DA, DA DA! Chiar daca in acest caz nu mai este vorba de aplicarea unei viziuni, ci de caracterul corupt a cuiva, Dumnezeu conduce in mod suveran lucrurile, pentru ca si schimbarea printr-o viziune proaspata, cat si drumul ocolit datorita carentelor de caracter a unor oameni cu influenta, vointa lui sa se implineasca in detaliu.

Azi suntem incurajati prin Cuvant sa nu renuntam la viziunea proaspata pe care o avem, dar nici sa nu disperam cand lucrurile par a fi pecetluite: SFARSITUL NU-I AICI!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: