Intelegerea vremurilor si responsabilitatea de a actiona


1Cronici 12.32   Din fiii lui Isahar, care se pricepeau în înţelegerea vremurilor şi ştiau ce trebuia să facă Israel, două sute de căpetenii, şi toţi fraţii lor erau puşi sub porunca lor.

Fii lui Isahar erau recunoscuti prin faptul ca intelegeau vremurile, simteau schimbarile, veneau cu solutii pentru generatia in care traiau si astfel isi indeplineau menirea de oameni cheie intre vitejii lui David. In ziua de azi se impune ca liderii evanghelici sa aibe calitati asemanatoare, intelegand spatiul religios intr-o Romanie post-comunista.

Urmatoarele paragrafe sunt preluate dintr-un articol ce consider ca trebuie citit de toti liderii evanghelici din Romania. Articolul este scris de Dragos Paul Aligica si poate fi gasit la http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-6849479-crestinismul-romania-retragere-sau-expansiune.htm

Mai jos sunt redate cateva rezultate ale unui studiu sociologic privitor la spatiul religios in Romania post-comunista. Rezultatele acestui studiu poate pentru multi sunt descurajante si alarmante, dar pentru mine sunt incurajatoare: campul misiunii este definit foarte clar! Holdele sunt albe, gata sa fie secerate! Sunt oameni care traiesc in independenta de Dumnezeu chiar daca declara o religiozitate mascanta.

Cel putin 60% din populatia Romaniei se declara a fi in nevoie de viata vesnica. Acesti semeni ai nostri sunt intr-o stare de degradeu spiritual, unde indepartarea de salvare este reflectata in Omul de tip B, C, D. Pentru mine aceste tipuri de romani sunt motive in plus de a misiona, nu a demisiona!

Sunt din ce in ce mai convins ca pentru a fii un lucrator eficient pentru Stapanul Isus, trebuie sa discern vremurile in care traiesc si sa actionez ca atare. In ajutorul meu vin oameni care nu slujiesc neaparat aceluiasi Stapan, dar sunt pregatiti sa imi exegeteze cultura romaneasca mai bine decat as fi eu in stare s-o fac. Voi folosi diagnosticarea pe care au facut-o ei societatii romanesti, dar o voi interpreta prin prisma Evangheliei. Iar Evanghelia spune ca holdele sunt coapte!

Cu cat situatia din punct de vedere religios este mai descurajanta, cu atat aceasta realitate este mai atractiva pentru oferirea singurei Vesti Bune care a existat in umanitate pana acum, adica: Isus Cristos a venit in lume sa mantuiasca pe cei pacatosi! Este o singura Evanghelie, o singura Veste Buna… si aceasta o detin eu! Acest studiu sociologic ma responsabilizeaza mai tare, imi defineste mai bine acea urgenta a necesitatii salvarii pentru contemporanii mei!

Cerul asteapta motive de bucurie. Potentialul Romaniei pentru a aduce bucurie in ceruri este imens. Aici ma refer nu la cei 99 care nu au nevoie de pocainta, ci la acel pacatos care gaseste drumul spre CASA. Dar pentru aceasta este nevoie de oameni care sa inteleaga vremurile si urgenta lor. Daca nu esti convins, convinge-te singur…

* Dupa mai mult de jumatate de secol de ideologizare ateista a sferei publice in comunism, Romania ramane una dintre cele mai religioase tari atat din Estul, cat si din Vestul Europei. Ideologia comunista  a esuat in tentativa de a inabusi mentalitatea de tip religios printr-o ateizare fortata a populatiei. Astfel, 91% din populatia Romaniei isi declara credinta in Dumnezeu, si 83 % in pacat (vinovatie morala inteleasa in termeni religiosi). In plus 80% dintre romani cred despre ei insisi ca sunt oameni religiosi, in timp ce numai 1% se declara ateisti si 14% nereligiosi.

* Dar, desi bisericile par sa domine, oamenii nu par sa creada efectiv in ceea ce bisericile propovaduiesc (eshatologie, articole de credinta). De pilda, desi aproape 99% dintre romani se declara crestini (ortodocsi, catolici, neo-protestanti), numai 60% cred in Rai, 56% cred in Iad si 51% in viata de dupa moarte. Asa ca in Romania post-socialista  se pare ca exista un mare clivaj la nivel de mentalitate religioasa  intre religiozitate ca o forma de spiritualitate generala („cred in dumnezeu ca o forta abstracta…”) si ideile religioase, specific crestine („cred intr-Unul Dumnezeu…”). Mai concret, peste 85% dintre romani declara ca accepta principiile religioase generale. Dar cand e vorba de a fi mai specifici, doar 56% par sa imbratiseze ideile religioase crestine propriu zise.

* Prezenta la serviciul religios este un indicator important in contextul unei perspective crestine asupra lumii. Or, aici datele spun ca multi romani aleg sa nu dea o expresie institutionalizata credintei lor religioase. Mai mult de jumatate, 53% din populatie, nu merge sau nu participa decat foarte rar la servicii religioase. Doar 46% merg la biserica in mod regulat. Iata un semnal foarte interesant!

* Daca grupam patru dimensiuni (credinte religioase generale, credinte religioase specifice, moralitate si participarea la slujbe) in tipologii de religiozitate, obtinem cinci modele de homo religiosus roman:

1.  Omul de tip A. 40% din populatie. Mentalitate religioasa traditionala (imbratiseaza toate cele patru dimensiuni). Specifica mediului rural, populatiei in varsta, de obicei celor cu putina educatie.

2.  Omul de tip B. 19% din populatie. Mentalitate religioasa liberala (credinte generale si crestine, refuza dimensiunea morala, participare medie). Un fenomen nou, apartinand mediului urban, celor cu un nivel ridicat de educatie.

3.  Omul de tip C. 14%  din populatie. Mentalitate religioasa a celor care nu apartin clar de o institutie religioasa (cei care impartasesc o perspectiva religios-crestina insa refuza sa isi mai exprime institutional aceasta religiozitate si se indeparteaza de biserica). Specifica la sat si la oameni a caror cu o educatie ce rar depaseste 8 clase.

4.  Omul de tip D. 19% din populatie.  Mentalitate non-traditionala (credinte generale, fara participare). Se refera la persoane care impartasesc o mentalitatea religioasa generala dar nu neaparat crestina si sunt in cautarea unor forme alternative de religiozitate. Pentru acestia din urma biserica nu mai joaca nici un rol semnificativ. Preponderenta la oras si la cei cu o educatie medie.

5.  Omul de tip E. 8% din populatie. Mentalitate secularizata, tipica pentru mediul urban, de varsta medie, cu cea mai inalta educatie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: