Problemele sunt oportunitati deghizate


Genesa 40.20-41.1  A treia zi, era ziua naşterii lui Faraon. El a dat un ospăţ tuturor slujitorilor săi; şi a scos afară din temniţă pe mai marele paharnicilor şi pe mai marele pitarilor, în faţa slujitorilor săi: pe mai marele paharnicilor l-a pus iarăşi în slujba lui de paharnic, ca să pună paharul în mâna lui Faraon; iar pe mai marele pitarilor l-a spânzurat, după tălmăcirea pe care le-o dăduse Iosif. Mai marele paharnicilor nu s-a mai gândit însă la Iosif. L-a uitat. După doi ani, Faraon a visat un vis.

Nu renunta ci gaseste resurse pentru a merge mai departe. Un bun prieten de-al meu pe nume Graham Kerr, m-a invatat un principiu de viata foarte important: PROBLEMELE SUNT OPORTUNITATI DEGHIZATE. Iosif vede oportunitatea de a-si pune in valoare darul administrativ si ajunge in cele mai grele conditii sa supravegheze toata inchisoarea in care fusese aruncat cu brutalitate.

Nu conteaza nivelul la care actionezi, ci conteaza caracterul: la un nivel minor, nebagat in seamna de multi, tu reusesti sa aduci Imparatia lui Dumnezeu in splendoarea ei. Nu conteaza nivelul la care actionezi ci conteaza nivelul actiunii pe care o faci! Si asta depinde de mentalitate, de atitudine! O mentalitate de invingator vine din surplusul credintei.

Iosif nu s-a facut remarcat pentru a ajunge la indeplinirea visului care l-a urmarit toata viata… el a despus efort stiind ca viitorul ii este asigurat. Stia ca ajunge la indeplinirea visului sau, de aceea era relaxat si a obtinut maximum din tot ce facea.

Daca tot faci ceea ce faci, macar sa faci cum trebuie! Timp de 2 ani de zile Iosif a trait ca un om liber intr-o inchisoare de maxima securitate a Egiptului! Aici s-a pregatit cum sa faci fata unui context in care resursele erau limitate. La Potifar resursele erau nelimitate pentru ca era un om cu functie, om bogat, cu influenta. Iosif era liber sa mearga la piata, la afacerea stapanului sau… era o casa in care crizele nu erau posibile. Aici in inchisoare totul era limitat: mancarea, libertatea, ciripitul pasarilor, soarele, apa, organizarea… samd.

Dumnezeu insa, il pregatea pe Iosif sa faca fata viitorului. Anii petrecuti in casa lui Potifar l-au invatat cum sa administreze resursele nelimitate. Urmau sapte ani de resurse nelimitate, iar sfatul pe care Iosif i l-a dat lui Faraon privitor la acesti ani a venit in mod natural… era deja pregatit!

Anii petrecuti in inchisoare l-au invatat cum sa administreze resursele intr-o situatie de limitare. Aceasta situatie era exstinsa la alti sapte ani… ani grei de foamete. Foametea era in toata regiunea, dar Iosif a transformat Egiptul intr-o versiune mai larga a inchisorii: cand toti erau inchisi, el gestiona liber resurse!

Acum intelegi de ce a mai stat inca doi ani in inchisoare? Paharnicul a uitat de Iosif, dar nu si Dumnezeu! Erau inca doi ani de educare a caracterului si a potentialului administrativ. Iosif nu era inca pregatit pentru guvernarea Egiptului, asa cum Avraam nu a fost pregatit pentru copilul care urma sa vina… de aceea a mai asteptat inca 25 de ani!

Mentalitatea de invingator nu este usor de construit, insa trebuie sa fi consecvent! Inchisoarea este deghizarea pentru vremurile de restriste ale Egiptului. Sclavia in casa lui Potifar este deghizarea pentru vremurile de belsug ale Egiptului. Ceea ce traiesti acum este deghizarea pentru ceea ce pregateste Dumnezeu in viitor pentru tine!

Reclame

2 responses to this post.

 1. Posted by BOlogan Lidia on februarie 9, 2010 at 5:36 pm

  Frate Cristi,meditatia aceasta este una inaltatoare…Domnul v-a pus-o pe inima si in gand pentru mine.M-a incurajhat si imbarbatat enorm.

  Va multumesc din suflet!Domnul sa va binecuvinteze!

  Si sunteti dar sa continuati s afiti o binecuvantare!

  Răspunde

  • Lidia,
   Ma bucur ca te-a ajutat, dar sa stii ca in primul rand m-a ajutat pe mine! Domnul este bun si indurator cu copiii Sai. Bunatatile Lui nu s-au terminat, ci doar poarta uneori alta interfata decat suntem noi pregatiti s-o percepem!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: