Un aspect deloc de neglijat al darniciei


Neemia 10:39  Astfel ne-am hotãrît sã nu pãrãsim Casa Dumnezeului nostru.

Desi se pare ca in ultimile saptamani in care nu am postat nimic am ruginit, totusi realitatea este ca am ars prea tare si nu am mai avut oportunitatea sa mai scriu. Astazi revin cu un aspect interesant gasit in Vechiul Testament, anume darnicia poporului pentru sustinerea activitatilor, intretinerii si slujitorilor de la Templu.

Aceasta decizie pecetluita intr-un legamant scris intre reprezentantii poporului si sustinuta de restul poporului se refera la o problema comunitara: Artaxerxe sponsoriza inchinare la Templu, dar ceea ce oferise el nu era indeajuns. De ceva ani se carpeau si aveau o inchinare searbada, dar o data cu trezirea spirituala si cu venirea lui Neemia s-au obligat sa suplimenteze acolo unde nevoia era mai mare: activitati, intretinere si angajati.

Pentru servicile neintrerupte ale Templului Iudeii s-au obligat la 1/3 dintr-un shekel. Legea spunea sa fie ½ shekel pe an (Exod 30.13), dar din cauza crizei s-a micsorat pentru ca in Mt 17.24 sa o regasim la acelasi nivel. Economia incepuse sa se bazeze pe sistemul monetar in timpul lui Darius si Xerxes, asa ca au facut un buget anual.

Pentru consumabilele de la Templu (lemn) au tras la sorti pentru a desemna persoanele care se vor ocupa de aceasta problema, facandu-se o  programare anuala a consumabilelor.  Pentru slujitorii de la Templu s-au obligat la aducerea primelor roade si a zeciuielilor.  Primele roade nu se refereau la cantitatea adusa ci la modalitatea aducerii lor, adica PRIMELE. Zeciuiala levitica se referea la cea anuala la care pentru evreul de rand se adauga 10% din 90% la sarbatorile anuale si 10% o data la 3 ani, pentru Leviti, straini si saraci, ceea ce urca suma datorata la 20-30% din venitul lor.

In ziua de azi noi traim acelasi experiente ca si evreii, de aceea ne este usor sa cuplam cu experienta lor! Noi nu aducem jertfe atat de complexe, dar avem si noi activitatile bisericii care sunt la fel de neintrerupte ca si jertfele. Cred ca trebuie sa luam drept exemplu pe evrei in modul in care au rezolvat si ei problema. Sistemul nostru de plicuri nu este strain Scripturii, ci se ptoriveste cu textul citit! Ne propunem in bugetul actual atatea obiective sa atingem acest an, iar la un moment dat ne lovim de resursele materiale.

Noi nu ardem lemne, dar consumam curent, apa, caldura, cu alte cuvinte intretinerea cladirii bisericii. Ca buni credinciosi trebuie sa simtim cu biserica locala in cheltuielile de intretinere pe care le are. Desi pare destul de profan, totusi acest domeniu este atat de divin, incat evreii l-au trecut in Scriptura! Marturia bisericii se reflecta si in platirea facturilor, corectitudinea fata de sistemul in care existam!

Noi nu aducem primele roade si nici zeciuieli slujitorilor, dar suntem responsabili pentru platirea slujitorilor (ma refer la bisericile care au ajuns la aceasta lumina). Stiu ca este un domeniu sensibil si ar putea fi interpretat de unii si de altii, dar trebuie sa spun ceea ce spune Scriptura.

Din darnicia exemplara sunt sustinute activitatile, intretinerea si slujitorii Bisericii. Dumnezeu nu ne-a mantuit pentru a cra niste zgarciti, ci adancimea credintei noastre se poate masura si prin adancimea buzunarului nostru!

Darnicia aceasta nu este o optiune, ci este obligatorie. Daca darnicia inceteaza, Casa Domnului este abandonata, onoarea Lui este patata atunci pierderile sunt incalculabile! Acest scenariu este imposibil pentru cei care traiesc o trezire spirituala! Chiar si cu pretul unui legamant, lucrarea trebuie sa continue!

In ce termeni vezi tu implicarea ta in darnicie? Cat de mult te intereseaza bugetul bisericii? Desi sunt „chestii administrative” totusi Dumnezeu a gasit cu cale ca acestea sa fie scrise in Scripturi pentru a ne oferi noua un exemplu. Data viitoare cand vei darui bisericii, sa ai in vedere si aceste aspecte.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: