Voluntariatul – o necesitate pentru biserica locala si orasul in care exista


Neemia 11:2   Poporul a binecuvîntat pe toţi cei ce au primit de bună voie să locuiască la Ierusalim.

Cartea Neemia este o carte despre oameni obisnuiti, care fac lucruri neobisnuite! Este o carte despre curaj! Curajul de a parasi confortul, curajul de a sacrifica in asa masura incat proiectul lui Dumnezeu oricat de imposibil pare, sa fie materalizat in practica. Observam cum liderii poporului au dat un exemplu de intelegere a voii lui Dumnezeu. Ei au inteles ca nu pot ajuta orasul decat daca sunt acolo, in milocul lui (Neemia 7.4).

Restul poporului intelegand nevoia, au actionat in mod cauzativ tragand la sorti pentru cei ce nu intelegeau voia lui Dumnezeu pentru ei. Astfel au acceptat unii vointa divina oferindu-se ca zeciuiala din popor (a zecea familie trebuia sa se mute in Ierusalim). Aici vorbim despre o intelegere superioara a sacrificiului, riscului si marturiei pe care ti le asumi in proiectul lui Dumnezeu.

Unii barbati s-au oferit pe sine ca voluntari acestui proiect. Verbul nadab indica o dorinta a inimii care vrea sa se ofere pe sine voii lui Dumnezeu. Verbul este la diateza reflexiva: cei care s-au oferit voluntari pe ei insisi! Singurul lucru care i-a impresionat era voia lui Dumnezeu! Este o oferta mai valoroasa decat aurul pentru ca se referea la trupul, familia, pozitia, popularitatea de care dispuneai. Pentru ca tabloul sa fie si mai interesant, cei care locuiau in Ierusalim deja, erau comasati in centrul orasului, noii veniti trebuind sa locuiasca la periferie!!!

Unii care au populat orasul sacru erau profesionisti: preoti, Leviti, usieri, cantareti, lideri, slujitori la Templu… dar aproape jumatate din cei transplantati erau oameni obisnuiti, pe care Neemia ii numeste: barbati puternici. Iti trebuie o doza de putere pentru a accepta conditiile dure ale lucrarii. Determinarea acestor 1396 de barbati impreuna cu familiile lor era exemplara. Ei au inteles ca prin simpla lor prezenta in Ierusalim, ofereau stabilitate, binecuvantare, consistenta proiectului lui Dumnezeu!

Sa fii o prezenta a sfinteniei lui Dumnezeu in orasul tau, inseamna sa aduci influenta pozitiva a sarii si a luminii acolo unde aceste sunt atat de necesare. Prin simpla prezenta a luminii, lucrurile iau o forma clara si definita. Prin simpla prezenta a sarii mancarea are deja gustul potrivit!

Sarea isi gaseste menirea in mancare, lumina in intuneric si biserica locala in orasul in care exista! Nu exista alta cale. Prezenta noastra vizibila in activitatile de caritate, de slujire, de evanghelizare, de voluntariat, de consiliere a drogatilor, de vizitare a bolnavilor care nu mai au pe nimeni… este mandatul pe care Domnul ni l-a lasat. Daca iti pasa de orasul tau asa cum evreilor le-a pasat de Ierusalim, atunci vei accepta cu bucurie sacrificarea comoditatii tale pentru a crea un oras sacru!

Si poporul a binecuvantat! A fost mai clar ca niciodata ca o comunitate transformata este o comunitate vizibila! O biserica transformata este o biserica vizibila!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: