Celebrarea publica implica responsabilitatea inchinatorului


Neemia cap 12.1-26 este inca o dovada clara a faptului ca cei care se dedica lui Dumnezeu sunt luati in seama nu numai de Cel caruia slujesc, dar si de oamenii care se bucura de beneficiile acestei slujiri. Pentru un ochi neavizat, asceste liste de oameni care sunt oale si ulcele de mult, obosesc, dar pentru un student al Bibliei, acest pasaj extins are insemnatate deosebita. Pentru ca mi-am propus ca acest blog sa fie mai mult o platforma exegetica, voi  da unele amanunte tehnice interesante, dupa care voi incerca sa gasesc provocarea din aceste tehnicalitati (sau tehni-calitati). Dupa cum stii foarte bine, inainte de a fii provocat de un text, trebuie sa stii exact ce spune textul respectiv, iar textul nostru se ocupa de trei perioade ale celebrarii publice la Templu.

Perioada UNU versetele 1-9  unde Neemia scrie  22 de caste preotesti din 24 si Levitii din timpul lui Zorobabel. Aceasta perioada este cu aproximativ 93 de ani in urma fata de timpul lui Neemia. Specific in aceasta perioada unde erau puse doar temeliile Templului erau cantarile de lauda (8) in stil antifonal (9), adica doua grupuri levitice specializate in cantarea vocala si intrumentala asezate fata in fata, cantand in stil de declaratie si raspuns conform instructiunilor lui David.

Perioada DOI versetele 10-21 unde Neemia scrie numele unor preotii si liderilor de generatia a doua dupa revenirea din exil, adica aproximativ cu 50 de ani in urma timpului lui Neemia. Specific pentru aceasta perioada nu se spune nimic despre Leviti, dar preotii erau organizati intr-un lant de autoritate, nimeni nu facea nimic de capul lor… totul era schematizat. In aceasta perioada slujirea Levitica scade, de aceea Ezra intelege aceasta nevoie si aduce cu sine Leviti si preoti din Babilon.

Perioada TREI versetele 22-26 unde Neemia mentioneaza Levitii si liderii lor in timpul lui Ezra aproximativ cu 10 ani in urma lui Neemia si pana in timpul sau. Specific pentru aceasta perioada este regula din Cartea Cronicilor Templului aplicata dupa nevoia de atunci asa ca reapare „cantarea de lauda pentru a aduce multumiri.” Aceasta slujire se facea dupa regulamentul lui David, barbatul ce apartinea lui Dumnezeu, se folosea cantarea antifonala iar totul era conform reglementarii Templului. Usierii reapar dupa ce ii aduce Ezra din Babilon.

Cu ce ma ajuta toate aceste amanunte? Simplu! Sunt oameni dedicati, consacrati slujirii lui Dumnezeu in celebrarea publica. Scopul nu este cronologia perfecta, ci dovedirea continuitatii prin preoti, Leviti, usieri a celebrarii publice. Iata ce invataturi am luat eu din aceste liste de oameni din jurnalul lui Neemia.

Cand vin sa ma inchinin in mod public, trebuie sa fiu responsabil.  Trebuie sa vin ca la serviciu: la timp, depun toata energia, astept rezultate! Nu vin ca sa fiu slujit, ci vin ca sa slujesc pe Dumnezeu! El este cel care cauta inchinarea mea, iar eu sunt cel care o performeaza!

Sunt unii care prefera doar performanta unor meseriasi ai inchinarii (corul – „Levitii” profesionisti), dar Dumnezeu prefera din antichitate inchinarea colectiva. Corul nu era format pentru a-i face pe ceilalti de rusine, ci pentru a motiva pe ceilalti in inchinare colectiva.

Cantarile trebuie sa il laude pe Dumnezeu: calitatile Lui, faptele Lui, vorbele Lui, intelepciunea Lui, planurile Lui – toate acestea sunt motive de multumire! Cand te inchini public, sunt la fel de important ca si instrumentistii, sau ca liderul de inchinare. El da tonul si are microfonul, dar eu vin cu  inima si armonizarea cu cel care sta langa mine.

Dumnezeu se uita si ia aminte si la celebrarea ta publica. El se uita daca esti responsabil, sau iresponsabil cu cantarea, predicarea, ascultarea, darnicia, organizarea, primirea, educarea, sonorizarea, curatenia, slujirea si nu in ultimul rand cu prezenta si punctualitatea.

Inchinarea publica nu inseamna doar o expunere publica, ci o responsabilitatea de a conlucra cu altii pentru indeplinirea cu succes a menirii de inchinator. De fapt celebrarea publica este un raspuns la increderea pe care Dumnezeu ti-o acorda. Atunci cand intelegi aceasta, ca si preotii, Levitii si usierii, ajungi sa fii responsabil si sa actionezi ca atare!!!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: