Eroismul fara sacrificiu este nebunie


Neemia 13:23-25   Tot pe vremea aceea, am văzut pe nişte Iudei, cari îşi luaseră neveste Asdodiene, Amonite şi Moabite.  Jumătate din fiii lor vorbeau limba asdodiană, şi nu ştiau să vorbească limba evreiască; nu cunoşteau decît limba cutărui sau cutărui popor.  I-am mustrat, şi i-am blestemat; am lovit pe unii din ei, le-am smuls părul, şi i-am pus să jure în Numele lui Dumnezeu, zicînd: ,,Să nu vă da i fetele după fiii lor, şi să nu lua i fetele lor de neveste nici pentru fiii voştri, nici pentru voi.

Duminica aceasta am predicat din ultimul capitol din Neemia. Modul in care l-am perceput pe Neemia este cel al unui barbat echilibrat, calm, calculat, vizionar, bun organizator, muncitor pana la epuizare. In cel de-al 13-lea capitol ceva se schimba: se cearta cu nobilii si prefectii, arunca mobila scumpa a lui Tobia din camera pregatita pentru el in incinta Templului, ameninta cu bataia pe unii negustori care faceau comert in afara Ierusalimului in ziua de Sabat, ii declara blestemati pe unii, pe altii ii loveste si le smulge parul din cap, dupa care ii obliga sa jure ca nu se vor mai comporta ca mai inainte.

Ce s-a schimbat? Oare sa fie timpul petrecut in Babilon? Oare sa fie batranetea? Oare sa fie problemele din propria familie? Oare sa fie lipsa ocupatiei? Ce s-a intamplat cu Neemia?

Cred ca am ajuns sa il inteleg destul de bine dupa ce am citit, studiat si predicat din aceasta carte extraordinara. Proiectul acesta nu era al lui, ci al lui Dumnezeu, iar loialitatea lui Neemia a fost intotdeauna nedivizata! Inima lui Dumnezeu si proiectul Sau au fost cauza transformarii radicale din Neemia. Neemia nu a mai putut continua felul lui de viata de pana atunci (ma refer la timpul cand slujea in Susa regelui Artaxerxe Longimanus).

Fiind expus lipsei de loialitate din partea afaceristilor Iudei, a liderilor poporului incepand cu preotii si a barbatilor care isi distrugeau familiile, Neemia nu se mai poate abtine! Sacrificase mult timp, bani, prestigiu, efort, viata, pentru ca Proiectul lui Dumnezeu sa functioneze… dar din cauza neglijentei celor care isi schimbasera loialitatea de la Dumnezeu la frica de oameni si la intresul personal, Proiectul si oamenii devenisera tinta maniei lui Dumnezeu (18). Oare cum poti fii spectator la toate acestea dupa sacrificiul facut?

Daca intr-adevar esti spectator, inseamna ca nu s-a intamplat nimic in inima ta!

Slujirea i-a intrat in sange… un om care a fost muscat de slujire, este incurabil! Aceasta arata ca ceea ce a facut Neemia nu a fost din obligatie pentru postul pe care-l ocupa, ci din loialitate fata de Dumnezeu. Nu stiu daca intelegi acest aspect!

Sunt multi… mult prea multi cei care stau in expectativa, urmarindu-i pe putinii… mult prea putinii captivi ai Cuvantului lui Dumnezeu, ai ritmului inimii Sale si ai Proiectului Sau! Acestia sunt niste ciudati: se comporta dupa alte standarde (imprumutate din zone extraterestre), urmaresc alte scopuri (nu cele personale), vorbesc alta limba (a cerului), au motivatii neobisnuite (fara agende ascunse), sunt neobositi (chiar si loviti, ei se ridica).

Neemia este un prototip al Domnului Isus curatind Templul… nu o data, ci de doua ori! Si Neemia si Isus au sacrificat mult, pentru a se califica pentru asemenea fapte de eroism spiritual! Sa nu te pomenesti ca si tu esti un curatator de Templu dar fara sa fi sacrificat nimic. Mai bine ai face sa stai la locul tau! EROISMUL este apanajul celor care cunosc secretul sacrificiului de sine. Sa actionezi eroic in afara sacrificiului este NEBUNIE!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: