Ziua prezentarii lui Isus Mesia ca Rege (1)


Inca din pruncie am fost fascinat de Intrarea Triumfala a Domnului Isus in Ierusalim. Marea mea dilema era cum de toata acea multime s-a adunat ca sa-L intampine pe Isus! Ierusalimul forfotea de oameni preocupati… si prea ocupati pentru a finaliza unele lucruri neterminate. Asa se intampla in pragul sarbatorilor. Asa a fost dintotdeauna, dar de data aceasta situatia era speciala deoarece Sarbatoarea Pastelor se apropia cu repeziciune.

Fostul tamplar din Nazaret, Rabinul care cutreierase Iudeea si Galileea, cel pe care multi il considerau Mesia, era la portile Ierusalimului. Venind dinspre Betania, cobora pe Muntele Maslinilor cu directia clara de a intra pe Poarta Aurita ce dadea spre Templu. Aceasta imagine este atat de incarcata cu elemente vechi testamentale si contemporane Domnului Isus incat nu gasesc cuvinte potivite sa o calific! Este o imagine in care straluceste puternic suveranitatea lui Dumnezeu.

Vechiul Testament descrie atat de specific si clar acest moment, incat ai fi tentat sa crezi ca Zaharia, Daniel si Psalmistul ar fi fost martori oculari ai Intrarii. Profetul Zaharia prezinta modalitatea in care Mesia urma sa intre in Ierusalim. Magarusul pe care Domnul Isus il calarea nu era un moft personal, ci o predica in sine. Magarusul este corespondentul lui Bucefal al lui Alexandru Macedon, la acelasi moment al intrarii in Ierusalim surprins de profetia batranului profet. Zaharia 9.9 descrie scena cu lux de amanunte inclusiv faptul ca magarusul era manz, care era inca sub protectia magaritei, mama lui. Luca surprinde acest aspect prin cuvintele Domnului Isus „…magarus legat, pe care n-a incalecat nimeni niciodata… (19.30).” Manzul era o referinta clara despre Mesia, un indiciu ce spulbera orice indoiala: Isus era Mesia.

Daca Zaharia se ocupa de modalitatea prezentarii lui Isus ca Rege, Psalmistul este preocupat de semnificatia acestei prezentari: Isus urma sa moara. O alta predica in sine au fost sloganul rostit in acea zi „Binecuvantat este Imparatul care vine in Numele Domnului” (Luca 19.38 conform Psalmul 118.26). Contextul este atat de impregnat cu atmosfera Saptamanii Patimilor incat este greu respirabil! Piatra (Isus) care urma sa fie lepadata (crucificarea) a fost pusa in locul care i se cuvenea (la incheierea cladirii se punea asa numita piatra de capatai), iar acest lucru a fost facut de Dumnezeu (invierea). Totul este atat de clar, atat de divin!

Modul in care s-au implinit Scripturile cu exactitate matematica este un motiv in plus sa ne incredem in Dumnezeu si in Cuvantul Sau cel sfant. Unii au pretins ca Biblia este plina de greseli si ca nu este o Carte de incredere. Biblia nu este o colectie a gandurilor oamenilor despre Dumnezeu, ci colectia gandurilor si actiunilor lui Dumnezeu in lumea aceasta marginita. Scripturile trebuie sa fie importante pentru ucenicii lui Isus, pentru ca nici o alta ocupatie nu da satisfactiile pe care acestea le dau cand sunt intelese! (VA URMA)

Reclame

One response to this post.

  1. Asa e!Si pe mine m-a frapat intotdeauna aceasta imagine!
    Ati citit:Graiul proorocilor…Este o carte de mare valoare in care se descriu cu amanunte proorociile implinite din Scriptura referitor la poporul sau -e uimitor Domnul nostru.V-o recomandat daca aveti timp sa o cititi.

    Oricum frumoase ganduri…Si eu m-am regasit printre ele.

    Sa fiti o binecuvantare!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: