Ziua prezentarii lui Isus Mesia ca Rege (2)


Din negura vremurilor, Daniel indica cu precizie matematica momentul prezentarii lui Isus ca Rege. In Daniel 9.25,26 sunt imprimate cuvintele ingerului Gavril care indicau ziua in care Isus urma sa intre in Ierusalim. Profetia subliniaza 69 de saptamani de ani pana la aceste evenimente, iar scurgerea anilor urma sa fie inugurata de „darea poruncii pentru zidirea din nou a Ierusalimului.”

Pentru ca profetia este legata de orasul Ierusalim si de zidurile lui (cuvantul „charuts” tradus de Cornilescu prin „gropi” in v. 25 inseamna de fapt „ziduri”), aceasta porunca isi gaseste materializarea in edictul prin care Artaxerxe il desemna pe Neemia sa reconstruiasca zidurile Ierusalimului (Neemia 2.1).

Aceasta porunca se deosebeste de cea a lui Cir data lui Zorobabel (Ezra 1), sau de cea data de acelasi Artaxerxes lui Ezra (Ezra 7). Deosebirea fundamentala consta in faptul ca porunca data lui Neemia avea o incarcatura politica si nu religioasa, ce includea reconstruirea cetatii Ierusalimului ca centrul unei provincii controlata de noul guvernator Neemia, nu a Templului.

Pentru ca vorbeam de o precizie matematica, voi folosi putina matematica. Imparatul Artaxerxes Longimanus a domnit intre 464-424 iC, ceea ce face ca darea poruncii sa fie in anul 444 in luna Nisan. Profetia din Daniel vorbeste despre 69 de saptamani de ani, adica de 483 de ani. Din profetiile din Daniel (7.25; 9.27; 12.7) si Apocalipsa (11.2,3; 12.6,14; 13.5) relateaza aceeasi perioada de timp, deducem ca anul calendaristic biblic avea luna formata din 30 de zile (42 de luni = 1.260 de zile = o vreme, doua vremi si ½ de vremi = ½ saptamana). Daca inmultim cei 483 de ani cu 360 de zile cat are un an, ajungem la 173.880 zile, ceea ce inseamna 476 de ani solari si 27 de zile.

Incepand din 4 martie 444 ziua in care s-a dat porunca de catre Artaxerxes Longimanus, calculand cei 476 de ani si 27 de zile, ajungem la 29 martie 33dC, adica la Ziua Intrarii Triumfale in Ierusalim a Regelui! Intr-adevar Mesia urma sa fie omorat in mod violent, dar finalitatea era ca El nu va fi afectat de aceasta moarte. Aceasta referinta puternica despre Inviere este surprinsa inca din vremea lui Daniel!

Modul in care s-au implinit Scripturile cu exactitate matematica este un motiv in plus sa ne incredem in Dumnezeu si in Cuvantul Sau cel sfant. Unii au pretins ca Biblia este plina de greseli si ca nu este o Carte de incredere. Biblia nu este o colectie a gandurilor oamenilor despre Dumnezeu, ci colectia gandurilor si actiunilor lui Dumnezeu in lumea aceasta marginita. Scripturile trebuie sa fie importante pentru ucenicii lui Isus, pentru ca nici o alta ocupatie nu da satisfactiile pe care acestea le dau cand sunt intelese!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: