De ce nu inceteaza Dumnezeu sa ne incerce?


Iacov 1.12  Binecuvantat om este cel care indura in continuu incercarea, pentru ca aprobat devenind, va primi pentru sine  cununa ce consta in viata care Dumnezeu a promis-o pentru cei care il iubesc in continuu.

Cu siguranta ca in viata de zi cu zi te-ai intalnit cu situatii presante care nu te-au lasat insensibil, ci te-au provocat sa reactionezi. Fiind in mijlocul acelui context tensionat de fapt esti pe masa de lucru a lui Dumnezeu. Asa explica Iacov apartia incercarilor in viata noastra.  Scopul lui Dumnezeu este ca sa elimine impuritatile din credinta pentru a adauga valoare vietii noastre.

Procesul acesta de rafinare a credintei noastre este mentinut de Dumnezeu la caldura maxima si se aseamana cu rafinarea aurului. O data metalul se topeste si expunerea la caldura continua, zgura iese la suprafata, iar aurul fiind mai greu ramane la baza recipientului. La aceasta se refera Iacov cand vorbeste despre dokimion – elementul aprobat din credinta… adica aurul, care fiind incercat este dovedit a fi valoros.

PROCESUL RAFINARII AURULUI – 1600 grade Celsius!

Impuritatile din credinta o fac slaba si depreciata, de aceea este nevoie de purificarea ei. Procesul este dureros, indelungat si implica mai multe faze de preluare a zgurii. Acesta este motivul pentru care Iacov porunceste sa nu se intrerupa si sa nu se scurteze procesul – „sa continua sa faca lucrarea pana la capat” (este un imperativ). De obicei cand intalnim o circumstanta de tip rafinare de aur, noi incepem sa ne rugam sa iesim din ea… de aceea nu invatam nimic din acea lectie! Pavel era in inchisoare si-l glorifica pe Dumnezeu acolo… noi ne-am fi rugat sa ne scoata afara cat mai repede!

Cand vine cancerul doresti sa scapi cat mai repede de el… daca Dumnezeu ti-a trimis aceasta incercare pentru a fii glorificat in lipsa ta de control? Dumnezeu are un talent sa iti ia ceea ce ti-a dat, atunci cand vede ca adaugi ceva la EL!!! Nu poti avea Dumnezeu+CEVA… ci doar Dumnezeu+NIMIC! Cam asa arata o credinta in procesul de purificare… dar cum arata o credinta plina de impuritati?

Ma bucur ca m-ai intrebat! Iacov ajunge in mod logic si la aceasta si spune: „cel ce se indoieste continuu s-a asemanat cu valul marii care este condus continuu de vant si care este continuu clatinat. Dar sa nu presupuna omul acela ca va primi ceva de la Stapanul, barbat cu sufletul impartit, instabil in toate caile lui insusi.”(traducere proprie: Iacov 1.6-8).

Iacov descrie aceasta persoana astfel:

 • Este divizata impotriva ei insasi: acum gandeste intr-un fel despre incercare, dupa aceea intr-alt fel
 • Este vrednica de dispret pentru ca asteapta ca Dumnezeu sa ii raspunda la rugaciune, fara sa isi fi rezolvat problema instabilitatii venita din impuritatile credintei
 • Este un suflet impartit in doua (dipsuchos), adica pe de o parte doreste sa mentina o marturie crestina si prezenta lui Dumnezeu in viata lui, iar pe de cealalta parte iubeste lumea si prefera sa traiasca conform tiparelor si eticii lumii
 • Este instabila in toate caile pe care apuca, adica viata este afectata asa de tare incat se abandoneaza in ipocrizie sau pacat public

Credinta acestui om are impuritati, si aceste impuritati au ramas acolo pentru ca a cedat circumstantelor vietii. Aceste circumstante au fost gestionate de Dumnezeu pentru a-l intinde la maximum si a-l purifica, dar datorita loialitatii pentru lume (zgura si impuritatile lumii) aceste circumstante l-au departat de Dumnezeu.

Un suflet impartit va aduce pagube majore Imparatiei lui Dumnezeu datorita marturiei pe care o da in lume. Instabilitatea s-a instalat, ipocrizia este vizibila, pacatul este public! Dumnezeu este dezonorat prin faptul ca un copil de-al sau a ajuns atat de jos!

Iata cum este corect sa gandesti despre incercari: sunt situatii presante in care ori renunti la impuritatile credintei tale si aceasta genereaza o bucurie neamestecata, ori tii asa de mult la impuritatile credintei incat nu te mai deranjeaza faptul ca te-au tras pe o linie moarta si pacatuiesti in mod deschis!

Acum ca stii ce ai de facut, trebuie sa actionezi! Daca nu stii cum sa aplici teoria in practica atunci cand esti inconjurat de incercari, cere lui Dumnezeu intelepciune (imboldul de a actiona conform teoriei intelese), cel care ofera tuturor fara conditii si fara repros!

Reclame

4 responses to this post.

 1. Posted by Andrei Mocanu on aprilie 19, 2010 at 9:55 pm

  Just on time! Thanks!!
  Andrei M 🙂

  Răspunde

  • Andrei,
   Domnul sa te intareasca in focul care uneori te aduce la incingere maxima! Cand Iacov spune ca suntem binecuvantati, se refera la faptul ca incercarea este o binecuvantare… desi noi nu o luam asa de cele mai multe ori. Desi mi-e greu sa iti spun asta pentru ca stiu prin ce treci iti doresc „Incingere Placuta!” Sa stii ca esti in rugaciunile noastre!

   Răspunde

   • Posted by Andrei Mocanu on aprilie 20, 2010 at 11:54 am

    Multumim Cristi fratioare pentru rugaciuni, mesaje si incurajare!! 🙂

    E mai bine sa fii incins => incercat => binecuvantat de Domnul aici pe pamant decat incins altfel in viata de apoi…

    Si daca prin incingerea de acum, de o clipa, ajungem asemenea chipului Fiului lui Dumnezeu (Romani: 8: 28,29), de ce nu. 🙂

    Au mai fost trei tineri, credinciosi lui Dumnezeu, incinsi la un moment dat dar a fost si al patrulea cu ei, si la sfarsit treaba a iesit bine: au fost aruncati legati si, in mijlocul focului, au fost dezlegati, ingerul Domnului a fost cu ei, Dumnezeu a fost onorat in toata tara si ei au ajuns unde trebuia.
    Doamne-ajuta!!

    Andrei M

 2. Andrei,
  Imi place cum gandesti! Tine-o tot asa!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: