Prepozitia, pofta si ispita…


Iacov 1.14. Dar fiecare in continuu ispitit de propria lui pofta, fiind in continuu tras afara si fiind in continuu momit.

Este interesant cum uneori suntem tributari unor idei pe care le-am preluat din zbor si le-am acceptat ca fiind proprii, fara sa sapam adanc in Cuvant. In ceea ce priveste pasiunile interne care ne atrag in ispita, suntem invatati sa gandim ca prin ele suntem atrasi in ispita, ceea ce le da o valoare de agenti intermediari. Continuand acest argument, responsabil pentru ispitirea noastra este Ispititorul care pune in fata noastra capcane si momeli, iar noi niste biete victime, demne de toata mila. De fapt la baza acestui argument este vinovatia lui Dumnezeu care a pus aceste pofte in noi.

Textul din Iacov nu spune asta! Iacov ne da tot argumentul peste cap si clarifica de unde vine ispita. Cum o face? Simplu! Folosind prepozitia in genitiv hupo care se traduce prin „de la” prin care arata ca pofta nu este agentul intermediar, ci este agentul care determina actiunea, deci pofta este sursa ispitelor. Daca Iacov vroia sa spuna ca pofta este agentul intermediar in ispitire, atunci ar fi folosit prepozitia dia ca Pavel in Coloseni 1.16 – toate au fost facute prin Isus (partea ultima a versetului). Dar Iacov a folosit hupo, nu dia!

Ce sunt poftele? Dorinte, pasiuni, placeri, fantezii, tanjiri ale inimii. Sunt create de Dumnezeu sa actioneze asupra vointei noastre pentru a dinamiza viata noastra. Datorita caderii in pacat suntem obisnuiti sa le satisfacem in mod gresit, dar prin rascumparate suntem ajutati de Duhul Sfant sa le disciplinam: ele vor fi satisfacute conform unui standard divin! Astfel in procesul sfintirii suntem invitati sa omoram pacatele din viata noastra (Coloseni 3.8) care vin in urma unui mecanism in care pofta genereaza secventa de inceput.

Uneori important este si ceea ce textul nu spune. Ceea ce nu spune textul este ca Satan este sursa ispitelor noastre, desi noi stim ca si el este implicat. Cum este implicat? Atunci cand vede ca pofta nu te mai atrage spre pacat, va avea de grija sa iti mai arunce niste ispite inainte ca sa reinvie pofta. Sunt prea multi care dau vina pe Satan pentru a scapa de responsabilitate. Ceea ce face Iacov este sa taie calea de retragere a multora care merg pe ideea asta.

Fiecare tentatie de a pacatui este de fapt o revigorare a placerii unui pacat mai vechi. Ispita nu este o problema de obiect al dorintei, ci a apetitului si a imaginatiei implicate in relatie cu acel obiect! Cu alte cuvinte poftele/placerile/dorintele inimii noastre sunt active, sunt vii! Ele cauta satisfacerea lor si forta cu care o fac este extraordinara! POFTA ESTE VIE!!! POFTA S-A TREZIT!

Si ce face? Te trage in afara si te momeste in continuu pentru ca scopul ei este sa puna mana pe vointa ta si s-o lase gravida, iar copilul care se naste este pacatul! Orice fel de pacat! Iar nepotul poftei este moartea! Orice pacat produce moarte! Si cel mort esti tu insuti!

Cel mai mare tradator al tau exista in interiorul tau. Daca nu crezi, atunci analizeaza-ti gandurile si vorbele. Eu vreau…, eu doresc…, eu poftesc…, pasiunea mea este…, imi imaginez chiar acum…, ce tanjesc eu cel mai mult este…, mie imi place cel mai mult sa…

De fapt aceste vorbe ascund in spatele lor inamicul personal numarul 1… tu insuti! Nici Dumnezeu nu este sursa, nici Diavolul nu este sursa, nici sotia nu este sursa, nici macar parintii nu sunt sursa… tu esti sursa ispitelor care iti curma viata. Esti responsabil de cea mai mare tradare posibila: cea impotriva ta!

Gandeste-te in lumina Cuvantului lui Dumnezeu si a eperientei tale personale care sunt ispitele cu care te confrunti cel mai des? Stii de ce se intampla asa? Pentru a dezvolta noi pacate, trebuie sa obtii un gust pentru ele, de aceea ispitele sunt mai mult in domeniul unde ai pacatuit mai des!

Cand ai cazut ultima data in pacat, a fost pentru ca cineva te-a fortat, sau pentru ca pasiunea ta pentru acel lucru te-a atras? Cand te certi cu cineva esti ispitit pentru ca ai o pasiune si o dorinta in acest sens! Cand copiezi la examen este pentru ca iti place confortul, iar a invata este un proces in care renunti la confort! Cand mananci excesiv de mult este pentru ca poftesti si nu te poti abtine!

Sezonul ispitei nu este ca sezonul de vanatoare… ci sezonul este deschis tot timpul. In continuu suntem asaltati de poftele, dorintele si pasiunile din viata noastra. Dumnezeu le-a pus acolo ca sa ne ajute, dar satisfacute in mod gresit, aceste pofte ne pun viata in pericol.

Ai fost constient ca viata iti este in pericol datorita dorintelor tale?

Anunțuri

2 responses to this post.

  1. Posted by ambasadorul on Aprilie 27, 2010 at 9:14 am

    De unde vin luptele și certurile dintre voi? Nu vin oare din poftele voastre, care se luptă în mădularele voastre?

    Răspunde

  2. Fratioare,
    Acesta este adevarul dur, dar atestat de Scriptura! Din pacate nu multi crestini intleg aceste adevaruri si lasa fara frau aceste pofte care le ameninta viata! Iacov te trezeste la realitate asa de brusc! Dar bine ca o face, pentru ca este inspirat de Duhul Sfant!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: