Ce treaba are Biserica cu Ielele?


Tocmai am sarbatorit impreuna ziua oficiala de nastere a Bisericii, Mireasa lui Cristos. Aceasta sarbatoare este marcata de turnarea Duhului Sfant peste cei prezenti in Camera de Sus, eveniment descris in Fapte cap 2. Aceasta zi deosebita pentru Biserica aduce multa bucurie in sanul crestinatatii, dar la noi in Romania este UMBRITA de o alta sarbatoare, care a ARESTAT Cincizecimea si a transformat-o in Sarbatoarea Rusaliilor.

Rusaliile reprezinta sarbatoarea populara care se celebreaza in aceeasi zi cu Cincizecimea, fiind dedicata indeosebi spiritelor mortilor. Crestinii praznuiesc Rusaliile timp de trei zile (in Moldova sau Transilvania), sapte zile (Muntenia si Oltenia) sau opt zile (in Banat). In mitologia romaneasca, Rusaliile – cuvant provenit din latinescul “rosalia“ (sarbatoarea trandafirilor) – sunt considerate femei fabuloase din categoria Ielelor, fiicele lui Rusalim Imparat.

In “Description Moldaviae“, Dimitrie Cantemir numea Ielele “nimfe ale aerului, indragostite cel mai des de tinerii mai frumosi“. Nu se cunoaste originea acestui mit, “iele“ nefiind un nume, ci pronumele personal feminin “ele“, rostit popular. Acest mit a fost suprapus ulterior peste sarbatoarea crestina postpascala a Cincizecimii si devenita Duminica Rusaliilor.

Traditia spune ca cei care pacatuiesc si nu respecta zilele de Rusalii sunt pedepsiti de iele, care le iau mintile sau ii pocesc, leacul pentru bolile lasate de Rusalii fiind pelinul uscat pus sub perna. Nu este indicat sa dormi in noaptea de Rusalii afara, sa mergi la fantana sau la raspantii. In aceasta zi se duc la biserica crengi de tei si frunze de nuc. Dupa ce sunt sfintite, acestea se pun la stresinile caselor sau la icoane. Se spune ca frunzele si florile de tei sfintite in ziua de Rusalii vindeca surzenia.

Ieri la stiri aratau cum oamenii veneau cu crengi de tei si frunze de nuc pentru a fi sfintite si a fi plasate la icoane. Nu stiu daca scopul este de a vindeca surzenia, dar aceasta surzenie si orbire spirituala vine din aprecierea paganismului si deschiderea catre aceste practici care nu au nimic de a face cu Pogorarea Duhului Sfant!

In ziua de nastere a Bisericii, romanii celebreaza Rosaliile si Ielele! Pe unde mai pui ca si evanghelicii, chiar daca nu celebreaza Rosaliile, totusi au imprumutat limbajul pagan pentru Cincizecime! Rusalii! Acest termen ne vine atat de natural pe limba! Il cantam in imnurile noastre! Il folosim in discutiile noastre! Spunem Rusalii si ne gandim la Cincizecime… dar habar nu avem ce vorbim! Trebuie sa incetam sa folosim un astfel de limbaj care te trimite la celebrarea spiritelor mortilor, sau la Iele, sau la crengile de tei de sub icoane! Pentru crestini, Rusaliile nu exista! Pentru crestini exista: Pogorarea Duhului Sfant, Turnarea Duhului Sfant, Cincizecimea, Botezul Duhului Sfant din ziua de Cincizecime, Ziua de Nastere a Bisericii!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: