Femeia ca omolog exact al omului – asa erau lucrurile de la inceput!


Genesa 2:18 18 Domnul Dumnezeu a zis: ,,Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.„

In acest punct al istoriei animalele fusesera create in perechi, omul fusese creat singur. Concluzia lui Dumnezeu dupa fiecare act creativ era ca erau bune, dar cand omul a fost creat singur a fost un lucru caracterizat de Dumnezeu: nu este bine… Ajutor potrivit inseamna partener egal care completeaza in mod perfect.

Adam a fost creat cu limbaj dezvoltat la starea de maturitate, pe care il folosea in racoarea zilei sa comunice cu Dumnezeu. Limbajul a trezit in Adam nevoia de interactiune sociala, dar aceasta era doar cu superiorul sau. In lumea animala Adam nu a gasit un partener cu care sa interactioneze de la egal la egal, caruia sa ii impartaseasca emotiile sau dilemele.

Decizia lui Dumnezeu de a face un partener lui Adam nu se refera in mod unic si special la nevoia sexuala, ci la nevoia de interactiune sociala, emotionala, intelectuala, volitionala, in actiunile pe care Adam trebuia sa le intreprinda pentru a implini menirea pentru care a fost creat. Ideea centrala este de sprijin complementar, de omolog exact: aceeasi structura, dar cu functii diferite!

Genesa 2:19  19 Domnul Dumnezeu a făcut din pămînt toate fiarele cîmpului şi toate păsările cerului; şi le-a adus la om, ca să vadă cum are să le numească; şi orice nume pe care-l dădea omul fiecărei vieţuitoare, acela-i era numele.

Daca pornim de la premisa din v 18, atunci planul lui Dumnezeu este extraordinar. Dumnezeu a realizat inainte de Adam ca are nevoie de un partener, dar Adam trebuia sa realizeze el insusi aceasta nevoie.

Dumnezeu a adunat toate animalele care erau create, dar nu erau numite. In contextul Vechiului Testament numirea are doua intelesuri: descriere (numele de obicei descria o caracterul, caracteristicile, sau modul de operare al celui numit), si apartenenta (cand numeai ceva, acel ceva iti apartinea, erai stapan – de aceea si schimbarea de nume pe care ca exemplu o gasim la Daniel si prietenii lui).

Procesul de numire al animalelor a implicat un examen extrem de dificil pentru Adam, deoarece trebuia ca numele sa corespunda cu caracteristicile animalului. Personal cred ca Adam a avut ceva timp sa observe comportamentul animalelor pentru a da un nume care sa corespunda perfect.

Te rog sa observi ca numai animalele salbatice si pasarile au fost aduse… pestii si taratoarele nu au fost incluse ca nume, dar aceasta nu pot sa imi explic ce importanta are pentru subiectul nostru.

Genesa 2:20 20 Şi omul a pus nume tuturor vitelor, păsărilor cerului şi tuturor fiarelor cîmpului; dar, pentru om, nu s’a găsit niciun ajutor, care să i se potrivească.

In original verbul “a pus” inseamna a chema, iar faptul ca este la imperfect arata o actiune neterminata care este surprinsa in fiecare sectiune a desfasurarii ei => se poate traduce prin “in timp ce Adam chema animalele pe nume.”

Actiunea de numire a animalelor si pasarilor a adancit problema lui Adam, l-a provocat sa gandeasca mai mult, l-a facut constient ca fiecare animal isi are partenerul care il completeaza, iar completarea aceasta este reciproca.

Animalele erau slujitorii scopurilor sale, dar nu ajutoare… Adam avea nevoie de un ajutor cu care sa isi impartaseasca observatiile, gandurile, idealurile, samd.

Concluzia era ca Adam nu si-a gasit nici un partener corespunzator lui. Nimic nu i se potrivea… nimic nu era egal lui si nici macar adecvat! Fiecare animal era adecvat egalului sau, dar ADAM NU AVEA NICI UN EGAL!

Negatia din original “nu s-a gasit” este cea folosita in cele 10 porunci: cu nici un chip… adica nu s-a gasit sub nici o forma. Orice parteneriat cu lumea animalelor era exclus total. Singura noastra asemanare cu regnul animal este ca am fost creati din aceeasi tarana!

Trebuie sa recunosti ca atunci cand iti spune cineva ceva nu are asa forta ca atunci cand descoperi tu singur! Degeaba i-ar fi spus Dumnezeu ca are nevoie de Eva… in momente de criza i-ar fi reprosat lui Dumnezeu ca i-a bagat-o pe gat! De fapt Adam a avut lipsa de inspiratie sa ii spuna lui Dumnezeu ca este vinovat pentru caderea lui deoarece Dumnezeu i-a dat-o pe Eva (Gen 3.12), dar de fapt Dumnezeu nu a facut-o pe femeie pana Adam nu a realizat ca este fara egal in creatie.

Chiar si geniile fara egal isi traiesc drama in lumea aceasta datorita faptului ca nu sunt intelesi… Faptul ca nu ai egal este un blestem, nu o binecuvantare.

Genesa 2:21-22 21 Atunci Domnul Dumnezeu a trimes un somn adînc peste om, şi omul a adormit; Domnul Dumnezeu a luat una din coastele lui şi a închis carnea la locul ei.  22 Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a făcut o femeie şi a adus-o la om.

Dumnezeu nu a actionat in crearea femeii decat dupa ce Adam a fost convins ca nu era bine sa fie singur.

Cuvantul “atunci” in original este de fapt conjunctia “si” care desemeneaza urmatorul pas din naratiune. Nu trebuie inteles ca “deabea atunci,” ci este doar urmarea naturala a naratiunii scrise de Moise.

Faptul ca Dumnezeu a luat o coasta are mai multe implicatii:

 • Aceeasi esenta ii formeaza pe amandoi (os, carne)
 • Legatura dintre barbat si femeie este fara egal in creatie (celelalte creaturi au fost formate din tarana… chiar daca erau parteneri perfecti, dar niciunul din celalalt)
 • Barbatul fara femeie si femeia fara barbat sunt defecti prin alegere, deoarece defectul nu este din fabricatie!
 • Dumnezeu nu a interferat nicicum integritatea naturii omului. Adam a continuat sa fie Adam, nicidecum un “mai putin Adam,” insa s-a ales cu completarea lui.

Genesa 2:23 Şi omul a zis: ,,Iată în sfîrşit aceea care este os din oasele mele şi carne din carnea mea! Ea se va numi, femeie, pentrucă a fost luată din om.„

Iata traducerea mea, care este mai putin literara, dar cuvant cu cuvant din original: Si omul (Adam) a zis: Aceasta in sfarsit os din oasele mele si carne din carnea mea. Catre aceasta va fi numita femeie (isha) deoarece din barbat (ish) a fost luata (se refera la o actiune finala) aceasta.

Adam nu a fost surprins, ci expresia denota bucuria descoperirii complementului sau:

 • In sfarsit = dupa multe cautari, iata ceva demn de mine… egal cu mine!
 • numeste dupa caracteristicile ei: isha este adaugarea unui ah (h nu se aude) la ish => este de aceeasi natura si esenta ca barbatul
 • Isha inseamna ori femeie, ori nevasta, dar este numele generic, nu numele ei individual.
 • Femeia a fost numita Eva dupa cadere (Gen 3.20), dar calitatea ei principala a fost “femeie.”

In contradictie cu ceea ce pretind homosexualii, Dumnezeu a creat o femeie, iar Adam i-a pus numele generic de sotie, sau femeie. Sotia si femeia sunt interschimbabile, sotie nu poate fi considerat Steve in loc de Eve!

Genesa 2:24 Deaceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevasta sa, şi se vor face un singur trup.

Motivul pentru care sanctitatea conjugala este inviolabila este acesta: os din oasele mele, carne din carnea mea! Prin casatorie barbatul si femeia redevin la starea Edenica… se recupleaza oasele si carnea! De aceea indica o concluzie, o relatie cauza-efect.

Adam nu si-a cautat un ajutor potrivit intre animale, si asa a venit Dumnezeu cu ideea ca s-o creeze pe femeie! Ordinea este urmatoarea: Dumnezeu a stiut ca nu este bine, a hotarat ca nu este bine, l-a provocat pe Adam sa inteleaga ca nu este bine, si apoi a facut ceea ce este bine!

Femeia nu este a nu stiu catea roata de la caruta, ci este complementul perfect al barbatului din punct de vedere social, moral, emotional, intelectual, sexual, relational, volitional, si toate …al pe care le mai gasesti! La fel si barbatul este complementul perfect al femeii! A fi complementar nu inseamna a fi inferior, ci a repara o imperfectiune.

Pasajul pe care l-ai ales are adanci implicatii in:

 • Psihopatologie – zoofilii si homosexualii sunt doar niste bolnavi psihici datorita pacatului care i-a adus la stadiul acesta
 • Sociologie – comunitatile puternice sunt cele care au familii puternice
 • Evolutionism – Regnul animal nu este egalul omului
 • Morala – absolutul casatoriei nu este dat de definitia pe care o dam noi, ci pe care o da Dumnezeu. Casatoria este un absolut!
 • Lingvistica – limbajul nu a evoluat din nimic, ci dintr-un set built-in de Dumnezeu in Adam
 • Religie – omul nu este cel care se contruieste singur prin eforturile sale, ci functioneaza pe baza harului divin
 • Medicina – primul medic chirurg a fost Dumnezeu care a efectuat o operatie perfecta fara sa strice cu nimic integritatea individuala a lui Adam
Reclame

3 responses to this post.

 1. Pace frate Cristi,

  Foarte faina prezentare perspectivei lui Dumnezeu privitor la creatia barbatului si a femei….Imi place mult acest mic rezumat , creed ca datorita sacralitatii mesajului transmis.In societatea de azi , familia si-a pierdut orice urma de frumusete,respect,sacralitate,implinire,scop,etc….dar, citind acest scurt mesaj, am simtit printre cuvinte aceste lucruri care si-au pierdut orice forma initiala pe care Domnul a creat-o intr-un mod perfect…Si parca ,uneori,e atat de greu sa mai pastrezi sau chiar sa intelegi ,ce sa mai zic de a reusi sau traiesti asa cum El a conceput initial….E greu uneori.

  Oricum,va multumesc pentru aceste ganduri,care m-au facut sa reintru un pic in atmosfera acea sacra a familiei create de Dumnezeu …

  Sa fiti o binecuvantare in continuare!

  O zi placuta!
  Lidia Bologan

  Răspunde

  • Lidia,

   Imi pare bine ca ti-ai luat timp sa citesti observatiile privitoare la prima familie pe care Dumnezeu a „potrivit-o!” Sunt multe lucruri interesante de spus in legatura cu complementaritatea in casatorie, dar ar fi fost prea mult de spus deodata… asa ca am lasat-o pe mai tarziu! 🙂

   Răspunde

 2. 🙂

  Asa e…stiu si nici nu vreau sa ma gandesc la cate ar mai fi de descris , pentru ca cred ca as ramane , ca si acum, muta de uimire…e stilul Lui de a face lucrurile .Imposibile, ingrozitoare, dureroase, de neinteles sunt cele mai frumoase situatii pentru El…pentru ca , asa poate sa ne uimeasca si , asa cum spune El insusi in Cuvantul Sau:” Orice genunchii se va pleca inaintea Mea…” ; si cand esti uimit de El nu poti decat sa cazi in genunchi si sa i te inchini cu toata fiinta Ta.Nu e interesant si provocator? Ciudat e, ca chiar daca ne place stilul Lui , uneori mai uitam de asta si disperam,Il acuzam… ciudata atitudine mai avem uneori!?

  Ascultati melodia asta: http://www.youtube.com/watch?v=eIj47lw3nKg
  E superba….deja o pregatesc cei de la inchinare pentru botez….Abia astept.

  Lidia B. O zi binecuvantata!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: