In Babilon, dar nu ca babilonienii!


Am fost creati sa ne inchinam. Am fost programati de Dumnezeu ca sa ne inchinam. Nu exista nici un om care a nu se inchine la cineva sau la ceva. Tot ceea ce pune stapanire pe noi si produce frica si uimire declanseaza inchinarea. Asa a fost de la inceputul omenii, asa o sa se incheie istoria omenirii.

In Cartea Genezei ni se spune ca din Ham s-a nascut Cus, din Cus s-a nascut Nimrod, cel care a fost primul care a inceput sa fie puternic pe pamant. Cucerind Babel, Erec, Acad, si Calne, a devenit suveranul tarii Sinear si si-a cladit un imperiu. Este primul imperiu din istoria omenirii.  Nimrod era un bun strateg, vanator si conducator. El a inceput o religie de stat care s-a bazat pe inchinarea la imparat, la demoni si stele. Un element cheie in acest sistem era templul si observatorul astronomic asezat pe Turnul Babel. Dumnezeu a intrerupt construirea Ziguratului Babel.

Dupa moartea lui Nimrod si a sotiei lui Semiramis, preotii i-au deificat si le-au dat numele: Marduk si Astarete. Religia Misterelor Babiloniene ii atribuie lui Nimrod simbolul dragonului/sarpelui ca emblema personala. Nebucadnetar, cel care a cladit imperiul Neo-Babilonian a adus facut din Babilon centrul pamantului dpdv politic, militar, economic si religios. Zeul lui personal era Marduk.

Atunci cand cei 4 tineri din cartea Daniel au patruns in Babilon, ei stiau ca va fi o incercare a credintei lor. Aici totul era despre inchinare. Babilonul era cel mai frumos oras al lumii la vremea aceea. Inconjurat de ziduri groase de 40m, in lungime totala de 20km, 8 porti  dintre care cea mai frumoasa, Poarta Ishtar. De culoare albastra, impodobita cu randuri de lei si dragoni albi si galbeni, poarta Istar dadea in Calea lui Marduk, care trecea pe langa palatul lui Nebucadnetar si gradinile-i suspendate. Aceasta strada se termina in Templul lui Marduk numit Esagila si Ziguratul lui Marduk Etemenanki (Casa fundatiei Cerurilor si Pamantului) – fostul Turn Babel. Ziguratul lui Marduk avrea 91 m inaltime si incepea cu 91 m la baza si urca in 8 etaje.

Orasul avea livezi suspendate, sistem de canalizare si apa curenta, animale domestice de toate soiurile. Era un oras de sine statator. Cand incepea sezonul de inchinare, toate statuile rituale erau aduse cu vaporul sau pe uscat pentru a contribui la maretia sarbatorii. Totul era despre inchinare!

In acest context i-a adus Dumnezeu pe cei 4 ca sa i se inchine Lui in curatie! Astazi este randul tau!

Nimrod

Poarta IshtarTemplul lui Marduk, Esagila si Ziguratul lui Marduk, Etemenanki

Reclame

11 responses to this post.

 1. Multumesc pentru comentariu. Interesant si provocator in acelasi timp. Scenariul acesta ne ajuta mai mult sa vedem viata celor 4 in Babilon in culori, nu alb-negru cu nuante de gri pe alocuri!

  Răspunde

 2. Multumim Domnului pentru Cuvantul ce ni L-a pregatit prin slujitorul Sau…un mesaj care m-a facut din nou sa ma smeresc si sa recunosc ca am o credinta mica de multe ori…Cum v-am marturisit m-am ofticat si am plans chiar ca a trebuit sa plec in timpul predici la medic , dar oricum am fost cercetata de Domnul si asa…de la distanta, doar ascultand filmarea facuta..

  Ma rog ca Domnul sa isi faca lucrarea pe mai departe in Biserica Metanoia si in vietile fiecaruia intr-un mod uimitor, atat pentru noi cat si pentru cei din jur.

  Fiti o binecuvantare!

  Răspunde

  • Lidia, nu te mai oftica… Domnul este in control! Ma bucur ca esti deschisa Cuvantului care chiar daca face ravagii in viata ta, dupa aceea ordoneaza lucrurile in modul in care trebuiau sa fie. Keep your light on!

   Răspunde

 3. Ex-Babilonicum

  Ticăie în pietrele din jur
  clopotul de seară greu şi sur.
  M-apasă peste umeri şi pe spate
  scrâşnetul silabelor uitate.
  Păşesc străin prin mâl de Eufrat
  la toartă cu trombonul înfundat
  rătăcitor pe uliţi smălţuite.
  Piaţa e flămândă şi-mi înghite
  ultimul dram din codrul rar de pâine.
  Era merindea mea stelară pentru mâine.
  Cu mâna straşină la ochi betegi
  îmi caut cărăruia printre vreji
  să ies mai repede din bolul lui Iştar
  cât încă am în traistă aur rar
  să nu mă prindă noaptea-n Babilon
  în ceaţa de porfiră şi trombon.

  Răspunde

  • Foarte frumos si sensibil! Multumesc pentru acest comentariu neobisnuit pentru mine, dar atat de bine structurat! Mi-a placut in mod special exprimarea „bolul lui Ishtar!”

   Răspunde

 4. În bolul lui Iştar nu suntem ţinuţi captivi fără voie.
  Există un dram de păgânism în fiecare dintre noi, care ne face să zăbovim încă în arena magică a idolului babilonian. Exodul personal este posibil numai prin permanenta alegere şi confirmare a acestui eveniment continuu. Ieşirea noastră nu este încă definitivă şi ireversibilă. Babilonul este încă în noi, iar ekk-lesia este un imperativ continuu.

  Răspunde

 5. Babilonul ne spune ca, inca din timpuri greu de redat in cifre, daca omul nu se va uita in jur sa se inchine unor zei, idei, concepte etc isi va face propriul altar si se va inchina siesi, placerii sale, firii sale pofticioase. Cred ca nu este mare diferenta, in acest sens, intre viata dintre zidurile babiloniene si viata din mall-urile noastre, de pe stadioane, din fata televizorului …

  Răspunde

 6. Corect pe toata linia! Aceeasi provocare antica de a apara onoarea lui Dumnezeu in generatia in care am fost lasati sa ne ducem viata este si astazi! Suntem asaltati atat din interior cat si din exterior! In acest asediu avem doar un aliat: Dumnezeu insusi prin persoana Duhului Sfant!

  Răspunde

 7. Distinse domnule pastor,

  Sunt în curs de a elabora o lucrare despre Genesa, 1-11, în contextul cultural şi civilizaţional. Intenţionez ca, după terminarea lucrării şi editarea ei, să pun la dispoziţia tuturor predicatorilor din România (şi nu numai) gratuit.
  În această ordine de idei, aţi putea să-mi scrieţi bibliografia pe care aţi consultat-o pentru scrierea acestui articol?… Inclusiv a imaginilor, dacă sunteţi amabil.
  În privinţa primei imagini…e cu certitudine Nimrod, recunoscut prin cerbişor/căprior. Cerbişorul era animal psihopomp – ducea morţii în Tărâmul Subpământean – coarnele sale vizau virilitatea şi religiile fertilităţii; iar blăniţa sa era denumită „nebridă”, iar în greaca Septuagintei, numele Nimrod apare Nebrod, de la „nebridă”…

  Berakhoth/ Binecuvântări!

  Răspunde

  • Draga Messianic Restorer,

   Ma bucur ca te pasioneaza aceste aspecte ale Genesei, mai ales Nimrod. Sunt si eu pasionat de aceleasi aspecte istorice deoarece ele ma ajuta sa inteleg Scriptura in culori… nu alb-negru!
   Bibliografia partiala folosita a fost din anumite articole citite cum ar fi: NIMROD, MARS AND THE MARDUK CONNECTION – by Bryce Self
   SEMIRAMIS – Legendary Mysterious Great Queen of Assyria – A commentary by G. Edward Foryan.

   Motivul pentru care am spus bibliografie partiala deoarece nu mi-am notat chiar toate sursele. Eu am facut aceasta cercetare pentru cateva aspecte folosite in predicarea din Cartea Daniel. Cu siguranta am folosit mai multe surse, dar doar pe acestea le-a pastrat pentru o referinta viitoare.

   Mult succes in lucrarea laborioasa pe care o faceti!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: