Biserica in care s-a furisat compromisul cu lumea


Tiatira – un oras industrial

 • Garnizoana militara la confluenta dintre regate este cucerita, rasa de pe fata pamantului, reconstruita
 • Oras comercial organizat in brelse: haine, olărit, vânzători de sclavi, prelucrarea bronzului, textile, vopsea, tabacarie. Oras renumit prin extragerea purpurei dintr-o planta anumita: 500 gr (1 lb) = 200 Euro. Purpura este o culoare roșu închis, spre violet, dar si pânza vopsită așa.
 • Puterea era a breslelor comerciale: aveau intalniri o dată pe lună unde incheiau afaceri, aduceau sacrificiu zeului protector (libatie de vin), mancau mancarea zeilor, beau alcoolul si incheiau cu imoralitate sexuala.
 • Compromisul cu lumea duce la dilema sfintenie-nesfintenie, falsitate si idolatrie. Multi crestini care faceau parte din aceste bresle taceau ca sa nu li se compromita statutul de lucrator. Pe langa ridiculizare mai era si problema asigurarii traiului (unde sa te muti cu meseria ta? Niciunde nu faceai banii pe care ii faceai in Tiatira!)
 • Lidia vanzatoarea de purpura (Fapte 16.14), sau Pavel cat a stat in Efes au infiintat biserica din Tiatira.
 • Apollo era zeul protector al orasului. Apolo era fiul lui Zeus.

Problema bisericii din Tiatira – existența în biserică a unei super-sfințenii ipocrite

 • O femeie chinuita de pacat care avea interes personal ca sa insele sip e altii. Domnul Isus o aseamana cu Izabela, sotia lui Ahab, care avea un interes personal in a  atrage Imparatia de Nord in idolatrie. Aceasta femeie s-a auto-proclamat profetesa pentru a induce inselaciunea cu toata autoritatea ecleziastica. Profeții în perioada Bisericii Primare aveau autoritate imediat după apostoli pentru că aduceau un cuvânt revelator din partea lui Dumnezeu
 • Chiar in momentul in care Isus scrie acestei biserici, femeia aceasta inseala pe cei din biserica. Inselaciunea era atat in practica (v 22) cat si teologica (v 23 – copiii ei erau cei care urmau invataturii propagate).
 • Argumentul Izabelei poate fi reconstituit foarte bine stiind contextul orasului Tiatira. Deoarece idolii sunt nimic (1Cor 8.4), poti sa participi la imoralitatea de la serviciu fara sa te separi de ea si fara sa pacatuiesti, deoarece cei locuiti de Duhul Sfant stiu ca partea materiala a omului nu poate polua spiritul.
 • Deci cu cat participi mai mult la paganismul societatii, cu atat te aventurezi mai mult in teritoriul lui Satan pentru a demonstra lipsa lui de putere asupra ta, sau pentru a invata adevarata natura a pacatului din experienta.
 • Adancimile lui Satan sunt cele in care poti practica idolatria deoarece este doar ceva exterior, inima stii ca este a Domnului! Rezultatele au fost ca cei influențați de această învățătură practicau imoralitatea sexuală și participarea la mesele idolilor. Incepuseră un parteneriat cu Diavolul, desi erau membrii bisericii creștine! Pe langa aceasta creștinii care nu erau prinși în această plasă erau ironizați că nu cunosc adâncimile lui Satan, ci doar suprafața lui. Doar creștinii fricoși pot rămâne la suprafața! Nu ai curaj să te aventurezi în teritoriile lui Satan! Ești un soldat slab în războiul spiritual! Acestea erau posibilele replici folosite de acesti profeti falsi.

Dusmanii bisericii din Tiatira

 • Prooroci falsi care sunt chinuiti de pacat si care atrag si pe altii in aceasta inselaciune pentru a-si acoperi propriul pacat. Pentru a atrage si pe cei mai tari in credinta, ironizarea si ridiculizarea era folosita in a obtine rezultatul scontat.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: