Biserica discernerii spirituale


Filadelfia – un oras misionar

 • Astazi Alaseghir (Alasev = Orasul lui Dumnezeu)
 • Filadelfia = Orasul dragostei fratesti. Datorita relatiei speciale intre fratii Attalus 2 (Filadelfus) si Eumenes 2, s-a construit in 189 iC Filadelfia ca oras varf de lance in raspandirea civilizatiei grecesti (elenizare) in partile estice ale Lidiei si Frigiei. Aceasta functie misionara s-a dovedit plina de succes, deoarece in anul 19 dC limba Lidiana disparuse complet.
 • Localizat pe marginea unei falii tectonice => cutremure frecvente. 17 dC un cutremur cu epicentrul in Filadelfia. 60 dC altul care a lovit Laodiceea, dar cand scrie Ioan Filadelfia nu se recuperase din acest cutremur
 • Si-a schimbat de doua ori numele ca respect pentru ajutorul acordat: Neocezareea (Tiberius) si Flavia (Domitian) – posibile legături cu textul nostru
 • Dionisus era zeul principal (al vinului) – se crestea vita de vie
 • Nu s-a gasit ramasitele vreunei sinagogi evreiesti inca
 • este cea mai escatologica epistola – priveste prezentul prin prizma viitorului (nu a trecutului)
 • În prima parte a secolului 20 în Filadelfia erau 5 biserici. Este singurul oraș din cele 7 care are biserică și în zilele de azi.

Problema bisericii din Filadelfia – mentinerea statutului de inchinator

 • Biserica din Filadelfia isi ducea viata in conditii extrem de aride in care resursele erau limitate, iar spiritual erau hartuiti. Datorita numarului mic din biserica, influenta era mica, iar faptele erau pe masura. In trecutul lor doctrina curata a fost atacata, dar ei nu au diluat-o si nu s-au dezis de Numele Domnului Isus, aparandu-i onoarea.
 • Domnul Isus ii incurajeaza sa-si mentina cununa deja castigata printr-un efort bine dozat. Daca vor reusi, binecuvantarile lui Dumnezeu vor fi evidente pentru ei: relatie stabila cu Dumnezeu, identitate, domiciliu si onoare la un nivel cu totul superior! Trebuiau doar sa isi mentina statutul de inchinator, deoarece erau unii care urmau sa atace exact pe aceasta directie.

Dusmanii bisericii din Sardes

 • Cei care ajunsesera sa-i hartuiasca erau evreii care pe langa faptul ca ii dadusera afara din sinagoga, traiau o minciuna auto-indusa. sinagoga lui Iahve s-a transformat în sinagoga lui Satan prin ieșirea creștinilor dintre ei. În sinagogă nu se mai închinau la Dumnezeu, din moment ce au început să se lupte cu Dumnezeu!
 • Dupa excludere si  traierea unei minciuni, urmau sa atenteze la cununa victoriei crestinilor. Faptul ca Domnul Isus le porunceste sa tina strans aceasta cununa, inseamna ca cei care doareau sa le fure victoria nu o faceau pentru sine, ci doar ca sa-i depriveze pe crestinii din Filadelfia de beneficiul ei.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: