Biserica ipocriziei caldute


Lodiceea – un oraș bogat

 • Diospolis = orasul lui Zeus
 • Cucerita de Antiohus II si redenumita dupa sotia sa Laodice
 • Inseamna conducerea oamenilor (democratie)
 • Intersectie de drumuri E-V (din Efes) si N-S (Sardes)
 • Dependenta de apa altora, pe care o importa, pentru ca a lor era insuficienta datorita cresterii populatiei
 • Centru financiar, manufacturier (lana neagra), medical (scoala frigiana de farmacologie)
 • Un oras extrem de bogat: 60 dC cutremur a sters Laodiceea, dar nu au acceptat nici un ajutor imperial, ci s-au reconstruit singuri: mandri si bogati (sau invers).
 • Pavel stia de existenta bisericii in prima incarcerare (60-62)  – Coloseni 4.16, si este posibil ca sa fi vizitata Laodiceea in a 4-a calatorie misionara.

Problema bisericii din Laodiceea – cumpărarea vieții veșnice

 • Biserica era formată din oameni bogați, iar generația actuală a bisericii era lipsită de o naștere din nou autentică. Tot ceea ce conta în biserică erau banii. Ceea ce nu puteau cumpăra cu acești bani era mărturia lui Isus care era certitudine, de încredere, autentică și totală. Isus oferă un ultimatum bisericii care urma să fie scuipată din gură datorită starii de căldicel, adică a ipocriziei auto-suficiente.
 • În procesul de îmbogățire Laodiceenii au ajuns la o stare de bogăție în care nu mai aveau nevoie de nimic… totul putea fi cumpărat. Isus îi ridiculizează spunându-le că trebuie să ”cumpere” leac pentru starea lor deplorabilă. Această stare este descrisă plastic prin cel mizerabil, jalnic, datorită independenței care i-a adus la starea de săraci (cerșetori), orbi, goi și surzi (20). Modul în care Isus rezolvă problema lor indică nevoia de mântuire. Ei aveau nevoie de aur curățit (credință – 1Pe 1.7), de haine albe (neprihănire – Apoc 19.8), alifie pentru ochi (ungerea Duhului – 1Io 2.27).
 • Motivul disciplinei divine în cazul în care vor renunța la ”cumpărături” este de a aduce la lumina (eleghco), și de a pedepsi pentru a învăța o lecție (paideuo), de aceea ei trebuiau să înceapă să se pocăiască pentru a reveni la zelul și clocotul faptelor neprihănirii și a dependenței de Duhul Sfânt în învățătură.

Dușmanii bisericii din Laodiceea

 • Ei înșiși prin nepocăință și starea naturală de sărac, orb, gol și surd!
Reclame

2 responses to this post.

 1. Posted by costica H. on aprilie 25, 2011 at 7:34 am

  cui este adresata scrisoarea;
  si cine este sa ucum ai defini ceea ce in scrisoare este numit \

  INGERULUI BISERICII DIN LAODICEEA?

  Răspunde

  • Cine sunt îngerii carora scrie Domnul Isus? Cuvantul in greaca este anghelos, care inseamna atat inger cat si mesager (ingerii sunt mesagerii lui Dumnezeu).

   Sunt mai multe teorii, dar cele mai importante sunt acestea:

   Fiinte angelice – cu aceasta eu am 2 probleme:
   – Problema complexitatii procesului de comunicare: Cristos trimite un mesaj unor fiinte ceresti prin Ioan, un agent pamantesc, pentru a atinge biserici pamantesti prin reprezentanti angelici!
   – Problema comportamentului pacatos al ingerilor. Ingerii care si-au pastrat vrednicia nu pacatuiesc si nici nu au nevoie sa se pocaiasca

   Pastori/episcopi – Problema este ca oficiul de episcop, sau pastor unic al bisericii nu fusese incă instituit la acest timp in bisericile crestine

   Reprezentanți implicați în conducere/prezbiteri – Acesta perspectiva rezolvă conflictul între reprezentare morală a bisericii și pocăință colectivă care îl cuprinde și pe el!

   Cred ca ti-ai dat seama ca eu merg pe cea de-a treia teorie. Eu cred ca este vorba despre un prezbiter reprezentant al acelei biserici locale, ceea ce-l include atat pe el cat si pe ceilalti prezbiteri, cat si biserica intreaga. In cel putin doua dintre cazuri (Efes si Sardes) se pare ca parte din cei vinovati erau chiar prezbiterii bisericii locale.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: