Saracii in VT nu cerseau, ci munceau!


Şi Boaz a zis slujitorului însărcinat cu privegherea secerătorilor: ,,A cui este tînăra aceasta?„Slujitorul însărcinat cu privegherea secerătorilor a răspuns: ,,Este o tînără Moabită, care s’a întors cu Naomi din ţara Moabului.  Ea a zis: ,Dă-mi voie să strîng şi să culeg spice dintre snopi, rămase pe urma secerătorilor.` Şi de azi dimineaţă, decînd a venit, a stat în picioare pînă acum, şi nu s’a odihnit decît o clipă în casă„.  (Rut 2:5-7 )

Studiez Rut la momentul de fata si  am ramas surprins de aplicarea in practica a prevederilor din  Levitic 19:9-10 and Deuteronom 24:19-22 . Strânsul spicelor după ce au trecut secerătorii era o prevedere care îi ajuta pe cei săraci să ducă o viață demnă. Soluția aceasta socială cerea ca acei săraci să muncească mult și din greu pentru a menține demnitatea celor care dacă erau dependenți de generozitate altora, putea fi pusă în pericol. Spicele căzute, sau rămase ne-secerate erau ale săracilor. Pentru a face rost de ceva mâncare pentru familie, cel sărac trebuia să muncească

Loturile de pamant erau delimitate unul de celalt prin pietre, asa ca puteai sa intri cu usurinta in lotul vecin. Pentru un sarac sa poata aduna ceva spice, trebuia sa strabata o portiune mare de camp. Spicele erau secerate nu de jos, ci de la baza spicului, de unde incepea tulpina. Cele mai usor de depistat erau spicele ramase ne-recoltate, dar baza erau cele cazute pe jos. In zaduful zilei, stand in picioare intr-o pozitie mai incomoda decat a seceratorilor, Rut s-a dovedit a fi o femeie harnica si responsabila.

In VT nu se incuraja cersitul, ci munca! Munca era aceea care dovedea celorlalti faptul ca saracia nu era sufleteasca… ci numai materiala! In ziua de azi multi cersetori vin sa ne bata la usa. Incurajarea cersitului reduce numarul celor harnici si responsabili. Incurajarea cersitului se face prin oferirea cu generozitate a unor bunuri sau bani. Asta ma imi aduce aminte de faptul ca la Oficiul Postal unde merg de obicei, este un baiat care iti deschide usa sa intri in oficiu. Este o forma de cersit… dar depune un efort, presteaza o munca… nu intinde pur-si-simplu mana pentru un leu!

Cand intindem mana la Dumnezeu si cersim, fara sa prestam minic… oare ce gandeste El despre noi?

One response to this post.

Lasă un comentariu